Kan bli skärpta straff för jaktbrott i Finland

FINLAND(JJ). Det kan bli skärpta straff för jaktbrott i Finland - detta framgår av en proposition. Innebörden i propositionen är bland annat att en gärningsman ska dömas för grovt jaktbrott om brottet bedöms som ovanligt rått.

Enligt denna proposition ska straffets längd höjas från minst böter till minst fyra månaders fängelse, den maximala strafflängden på två års fängelse ska dock kvarstå. 
Till detta kommer att den som dömts för ett sådant brott även får jaktförbud i mellan tre och tio år.

Bedömningen grovt jaktbrott kan bli aktuell om det är ett brott som riktats mot många djur eller orsakar långvarigt lidande för djur. Dessutom kan brottsrubriceringen användas om det handlar om jakt på exempevis lodjur, järv eller skogsvildren. 
Det här rapporterar svenska.yle.fi. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser