Kajak är mitt jaktredskap

Farhågorna att kajaken skulle kapsejsa vid skott åt sidan visade sig vara helt ogrundade.För dagens jägare är mängden fällt byte sällan viktigt. Viktigt är däremot att inom ramen för givna förutsättningar genomföra en framgångsrik jakt däri ligger tillfredsställelsen.

Jägare skapar normer för sina respektive jakter. Den som jagar med stående fågelhund värderar en fälld fågel, efter perfekt hundarbete, högre än tio fåglar skjutna vid klappjakt eller den sittande fågeln skjuten för trädskällaren, och vice versa. Harjägaren på slätten har svårt att förstå tjusningen av att höra en hund skälla en hel dag i skogen men värderar högt drevkedjans rop som får fälthararna att lämna legorna och erbjuda skottillfällen som kräver swing. Älghundsföraren finner största lyckan i att skjuta älgen på stånd för hunden medan passkyttens hjärta går upp i varv inför älgen som kommer glidande in i passet.
Envar efter sin smak – och må vi jägare visa tolerans för varandras jaktformer.

Jakt på havet
Vill man göra det svårt sig i jakten skall man prova att jaga sjöfågel från kajak. Det är en jaktform som Anders Holmberg, som jagar i skärgården utanför Orust i Bohuslän, ägnar sig åt.
– Inget flytetyg ger en sådan närhetskänsla till havet och naturen som kajaken, menar Anders. Kajaken är rank att kliva i men väl på plats i en modern kajak kan du möta grov sjö samtidigt som du kan glida in mellan klippor, stenar och sandrevlar dit inget annat når. Jag har paddlat kajak i många år. Jakten kom senare och skänker paddlandet en ny, och rikare dimension.

Säker jakt
– Havet på vintern är farligt. Att trilla i vattnet som håller en temperatur omkring noll grader, överlever man inte många minuter. Med rätt utrustning och genomtänkta förberedelser är jakten från kajak ändå mycket säker. Jag bär alltid våtdräkt under ytterkläderna och naturligtvis flytväst. Flera par vantar måste man ha med sig eftersom man aldrig i längden kan hålla vätan borta från händerna. När jag började jaga från kajak trodde jag att rekylen från skott lossade vinkelrätt ut från kajaken skulle riskera att den kapsejsade så jag provsköt några gånger. Det visade sig att kajaken påverkades mycket lite. Sidoskotten var helt riskfria.

Vapenval
– Jaktvapen tar fruktansvärt stryk av saltvatten, fortsätter Anders. Det vet varje sjöfågeljagande skärgårdsjägare att man i slutet av en jaktdag faktiskt kan se att vapnet börjar rodna av rost. I en kajak är vapnet extra utsatt för stänk och drattar det dessutom i sjön, vilket hänt mig en gång, så har man kvällen räddad vad gäller vapenvård.
Därför väljer man en billig bössa. Mestadels har jag en äldre Tikka kombi i kaliber 12/70-222R. med mig i kajaken.

Ejder och kanadagås
Dagens byte inskränkte sig till en enda ejder. Men den fälldes under sådana förutsättningar att Anders värderade den högt.– Slumpmässigt kan kajakjägaren få fälla en knipa eller gräsand. Det kan inträffa när man sökt lä i någon vik för att vila armarna att fågel singlar förbi men jakten är i första hand inriktad på ejder och kanadagås.
När det gäller kanadagås kan man överraska dem genom att smyga runt en udde och komma inom kulhåll på sittande fågel. Ejdern jagas efter samma metod som när man förr seglade på fågel. Det gäller att ta sig upp i lovart om fåglarna på ett sådant avstånd att de inte skräms. När man sedan ligger mitt för dem, med vinden i ryggen, paddlar man ner mot fågeln, som lyfter mot vinden och – om man har tur – får man någon inom håll.

Det stora problemet
– Jakten från kajak dras med ett stort problem. I slutskedet, när man går ner mot fågeln, gäller det att få upp hög hastighet på kajaken för att komma fågeln så nära som möjligt innan den lyfter. Men, utan tvekan skräms fågeln av de svängande paddlarna och lyfter ofta för tidigt. Att bara driva ner mot fågeln går för långsamt. Kanske man skulle pröva danskarnas metod med ”prammar” att förflytta kajaken sista biten med hjälp av kortskaftade paddlar som man håller en i var hand…

En utmaning
Ejdern är tillåten från och med september och till och med januari på västkusten. För en del år sedan började jakten inte förrän den 1 november och skärgårdsjägarna talar ofta med förakt om ejdrarna i september/oktober som ”bryggejdrar”. Nej, januari är nog mest uppskattade ejdermånaden och helst skulle många vilja se jakten pågå åtminstone in i halva februari.
Den januaridag JJ följde Anders ut på havet, började med frisk, västlig vind som så småningom mojnade. Stora mängder ejder låg ute bland öarnas bränningar medan mindre grupper sökt sig in under land. Snart nog visade det sig omöjligt att komma inom håll på fågeln ute på de stora ytorna och ansträngningarna riktades mot lugnare vatten men även här visade sig ejdern skygg och benägen att alltför tidigt ta till vingarna. Genom ett skickligt manövrerande av kajaken, och med god hjälp av en landtunga på andra sidan om några ejdrar, lyckades till slut Anders komma i skottläge och bärga en ejderguding i full vårdräkt.
– Den här fågeln skänker mig större jaktglädje än tio fällda för vettar, var Anders kommentar. Fast jag avstår ju inte för den skull från jakt med vettar…tillade han.
Text och foto: JOHN DUFF
Jaktjournalen juni 2001

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser