Uppdaterad: Just nu: Björn i kikaren

Borgafjäll (JJ) Just nu kan Jaktjournalen presentera unika bilder från en ansmygning på en stor björn.

Spännande smygjakt just nu. Robert Salomonsson har fotograferat björnen genom kikaren.

För ett par minuter sedan ringde björnjägaren Robert Salomonsson upp via en knastrig mobiltelefon. Viskande berättade beskrev han att en björn gick och åt bär på en sluttning till Borgafjäll i Västerbotten.

– Jag och Magnus Kroik Kristoffersson ligger och kikarspanar på en stor björn på Borgafjäll. Björnen misstänker inget och vi ska smyga oss fram nu för att se om vi kan komma till skott.

Jaktjournalen kan bjuda våra besökare på en pinfärsk bild som Robert fotograferat genom kikaren. Så fort jakten har fått sin upplösning kommer du att hitta detta här på hemsidan, går allt bra kommer uppdateringen nu på förmiddagen.

Uppdatering 27/8 kl 08.11:

Sent i går kväll kom Robert Salomonsson, Magnus Kroik Kristoffersson och Nathalie Jonsson ned från Borgafjäll där de försökt att komma till skott på den stora björn de såg i går morse. Ansmygningen misslyckades men björnen finns i området och de kommer att fortsätta jakten på den.

– Nu på morgonen har Magnus suttit uppe på fjället och kikarspanat, men det är alldeles för mycket dimma för att kunna upptäcka björnen på nytt, berättar Robert Salomonsson för JJ.

I går när björnen upptäcktes gick den och betade kråkbär och både Robert och Magnus ansåg sig ha en bra chans att smyga in och komma till skott.

– Vi hade Nathalie uppe i fjällsluttningen som vägledde oss fram mot björnen, det var enormt kuperat och tätt, mycket besvärligare än vad vi trodde.  Till slut var vi 30 meter från björnen utan att kunna se den. Då ropade Nathalie att björnen stod på bakbenen och tittade mot oss, jag såg en lucka några meter fram och rusade dit för att eventuellt kunna komma till skott. Men björnen sprang undan en kort bit och stod sedan och lyssnade fick vi senare veta av Nathalie, och detta tog cirka två timmar.

Därefter gick man en lång sträcka för att hämta Pelton och Frisco för att sedan släppa på björnspåret.

– Björnen var inte långt bort och hundarna fick tag på den ganska omgående och sedan har de jagat hela eftermiddagen. Björnen har aldrig stått utan bara gått undan i ett fem kilometer stort område, runt runt. Den har betett sig som ett lo, när hundarna fått riktigt bra kontakt har den rustat utför i de branta fjällsluttningarna för att skaka av hundarna och när de kommit ikapp igen har den rusat rakt upp och det tog knäcken på hundarna till slut utan att vi kom till skott.

– Men det här är en riktigt spännande björn att jaga på, framtassen mäter 16,5-17 cm i bredd, så den är riktigt stor. När man kommit i kontakt med en sådan här björn och inte lyckats vill man bara fortsätta, så vi får se vad som händer de närmaste dagarna, meddelar Robert nu på morgonen.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser