Uppdaterad: Just nu: Björn i kikaren

Borgafjäll (JJ) Just nu kan Jaktjournalen presentera unika bilder från en ansmygning på en stor björn.

Spännande smygjakt just nu. Robert Salomonsson har fotograferat björnen genom kikaren.

För ett par minuter sedan ringde björnjägaren Robert Salomonsson upp via en knastrig mobiltelefon. Viskande berättade beskrev han att en björn gick och åt bär på en sluttning till Borgafjäll i Västerbotten.

– Jag och Magnus Kroik Kristoffersson ligger och kikarspanar på en stor björn på Borgafjäll. Björnen misstänker inget och vi ska smyga oss fram nu för att se om vi kan komma till skott.

Jaktjournalen kan bjuda våra besökare på en pinfärsk bild som Robert fotograferat genom kikaren. Så fort jakten har fått sin upplösning kommer du att hitta detta här på hemsidan, går allt bra kommer uppdateringen nu på förmiddagen.

Uppdatering 27/8 kl 08.11:

Sent i går kväll kom Robert Salomonsson, Magnus Kroik Kristoffersson och Nathalie Jonsson ned från Borgafjäll där de försökt att komma till skott på den stora björn de såg i går morse. Ansmygningen misslyckades men björnen finns i området och de kommer att fortsätta jakten på den.

– Nu på morgonen har Magnus suttit uppe på fjället och kikarspanat, men det är alldeles för mycket dimma för att kunna upptäcka björnen på nytt, berättar Robert Salomonsson för JJ.

I går när björnen upptäcktes gick den och betade kråkbär och både Robert och Magnus ansåg sig ha en bra chans att smyga in och komma till skott.

– Vi hade Nathalie uppe i fjällsluttningen som vägledde oss fram mot björnen, det var enormt kuperat och tätt, mycket besvärligare än vad vi trodde.  Till slut var vi 30 meter från björnen utan att kunna se den. Då ropade Nathalie att björnen stod på bakbenen och tittade mot oss, jag såg en lucka några meter fram och rusade dit för att eventuellt kunna komma till skott. Men björnen sprang undan en kort bit och stod sedan och lyssnade fick vi senare veta av Nathalie, och detta tog cirka två timmar.

Därefter gick man en lång sträcka för att hämta Pelton och Frisco för att sedan släppa på björnspåret.

– Björnen var inte långt bort och hundarna fick tag på den ganska omgående och sedan har de jagat hela eftermiddagen. Björnen har aldrig stått utan bara gått undan i ett fem kilometer stort område, runt runt. Den har betett sig som ett lo, när hundarna fått riktigt bra kontakt har den rustat utför i de branta fjällsluttningarna för att skaka av hundarna och när de kommit ikapp igen har den rusat rakt upp och det tog knäcken på hundarna till slut utan att vi kom till skott.

– Men det här är en riktigt spännande björn att jaga på, framtassen mäter 16,5-17 cm i bredd, så den är riktigt stor. När man kommit i kontakt med en sådan här björn och inte lyckats vill man bara fortsätta, så vi får se vad som händer de närmaste dagarna, meddelar Robert nu på morgonen.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser