Juridisk strid väntar om lodjursjakten

Karlstad (JJ) Svenska Rovdjursföreningen har överklagat sju beslut om jakt, bland annat i Värmlands län. Samtidigt vill Jägareförbundet skjuta betydligt fler djur.

En juridisk strid om lodjursjakten står för dörren. (Foto: iStock)

Den första mars ska lodjursjakten börja. Det är sammanlagt 31 djur som får skjutas, två av dem i Värmlands län. Det är första gången på flera år som licensjakt tillåts och det motiveras med att lodjursstammen anses ha återhämtat sig tillräckligt mycket för att tåla en viss decimering.

Återhämtningen hänger ihop med att även rådjursstammen i viss mån har återhämtat sig. Rådjur är lodjurens främsta födoval. Det här håller naturligtvis inte naturvårdsorganisationerna med om. De pekar på att lodjursstammen ändå inte är mer än hälften så stor som under toppåret för sju år sedan.

Svenska Rovdjursföreningen har därför överklagat de jaktbeslut som fattats av sju länsstyrelser. I sex av länen, bland annat Värmland, vill de ha totalt jaktstopp. I Västra Götaland kan de tänka sig en viss jakt men preciserar inte på hur många djur i så fall.

Inte heller jägarnas organisationer är nöjda med licensjaktbesluten. Svenska Jägareförbundet i Västmanland vill höja tilldelningen där från två till fem lodjur.

De beslut som nu har överklagats gäller Mellansverige. I södra Sverige blir det ingen jakt och i norra Sverige är beslut ännu inte fattade, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Sänkt fällavgift på älg i Dalarna

Falun (JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Dalarna har beslutat att sänka fällavgiften på älg. Fällavgiften på vuxna älgar sänks från 600 till 500 kronor. Avgiften för årskalvar ligger kvar på 100 kronor.

Vinn Vargjakt-DVD

Ta chansen att delta i utlottningen av vårens stora jaktfilmssnackis, Svensk Vargjakt Nr 2. Jaktjournalen sitter på ett gäng DVD-exemplar.

Grillad kotlettrad av vildsvin

  Vildsvinskött på grillen är aldrig fel. En utskuren benfri kotlettrad, lite marinad och en god potatissallad är allt som behövs för en riktigt god middag. Självklart är köttet trikintestat och styckat efter konstens alla regler. 4 portioner: 600 g utskuren kotlettrad av vildsvin Potatissallad: 600 g kokt potatis 5 msk olivolja 3 msk vitvinsvinäger

Så många renkalvar tar björnarna

Kungsbacka (JJ) Björnens betydelse för renskötseln är omtvistad, bland annat för att det har gjorts så få vetenskapliga studier. Nu visar en avhandling från SLU omfattningen av de problem som björnen skapar på kalvningslandet

Viltkött – inget fusk

Matfusket i Sverige och övriga världen ökar för varje år. Datumstämplar uppdateras och varor packas om för att hamna ute i livsmedelsbutikernas diskar igen. Trots att det egentligen inte borde säljas. Tur vi jägare har förstklassigt viltkött!

Mys i jaktkojan

Jaktkojan kan nästan liknas vid en omsorgsfull moder. När barnet varit ute och lekt hela dagen, blivit blött, kallt och trött, tar hon emot det i sin varma och trygga famn och ger det torra kläder, mat och en varm säng att krypa ner i.

Jaguar Ultra Light

Jaguargruppen har i sitt utbud ett intressant kombivapen som tillverkats av italienska F.A.I.R.. En kombi kan vara ett alternativ till drömmen om en drilling när man har behov av en kulpipa. Jaguar Ultra Light har två hagelkalibrar och ett flertal kulkalibrar från klass 3 till 1.

Annonser