Juridisk strid väntar om lodjursjakten

Karlstad (JJ) Svenska Rovdjursföreningen har överklagat sju beslut om jakt, bland annat i Värmlands län. Samtidigt vill Jägareförbundet skjuta betydligt fler djur.

En juridisk strid om lodjursjakten står för dörren. (Foto: iStock)

Den första mars ska lodjursjakten börja. Det är sammanlagt 31 djur som får skjutas, två av dem i Värmlands län. Det är första gången på flera år som licensjakt tillåts och det motiveras med att lodjursstammen anses ha återhämtat sig tillräckligt mycket för att tåla en viss decimering.

Återhämtningen hänger ihop med att även rådjursstammen i viss mån har återhämtat sig. Rådjur är lodjurens främsta födoval. Det här håller naturligtvis inte naturvårdsorganisationerna med om. De pekar på att lodjursstammen ändå inte är mer än hälften så stor som under toppåret för sju år sedan.

Svenska Rovdjursföreningen har därför överklagat de jaktbeslut som fattats av sju länsstyrelser. I sex av länen, bland annat Värmland, vill de ha totalt jaktstopp. I Västra Götaland kan de tänka sig en viss jakt men preciserar inte på hur många djur i så fall.

Inte heller jägarnas organisationer är nöjda med licensjaktbesluten. Svenska Jägareförbundet i Västmanland vill höja tilldelningen där från två till fem lodjur.

De beslut som nu har överklagats gäller Mellansverige. I södra Sverige blir det ingen jakt och i norra Sverige är beslut ännu inte fattade, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser