Juridisk strid väntar om lodjursjakten

Karlstad (JJ) Svenska Rovdjursföreningen har överklagat sju beslut om jakt, bland annat i Värmlands län. Samtidigt vill Jägareförbundet skjuta betydligt fler djur.

En juridisk strid om lodjursjakten står för dörren. (Foto: iStock)

Den första mars ska lodjursjakten börja. Det är sammanlagt 31 djur som får skjutas, två av dem i Värmlands län. Det är första gången på flera år som licensjakt tillåts och det motiveras med att lodjursstammen anses ha återhämtat sig tillräckligt mycket för att tåla en viss decimering.

Återhämtningen hänger ihop med att även rådjursstammen i viss mån har återhämtat sig. Rådjur är lodjurens främsta födoval. Det här håller naturligtvis inte naturvårdsorganisationerna med om. De pekar på att lodjursstammen ändå inte är mer än hälften så stor som under toppåret för sju år sedan.

Svenska Rovdjursföreningen har därför överklagat de jaktbeslut som fattats av sju länsstyrelser. I sex av länen, bland annat Värmland, vill de ha totalt jaktstopp. I Västra Götaland kan de tänka sig en viss jakt men preciserar inte på hur många djur i så fall.

Inte heller jägarnas organisationer är nöjda med licensjaktbesluten. Svenska Jägareförbundet i Västmanland vill höja tilldelningen där från två till fem lodjur.

De beslut som nu har överklagats gäller Mellansverige. I södra Sverige blir det ingen jakt och i norra Sverige är beslut ännu inte fattade, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Vill starta unikt björnhägn för hundträning

Ljusdal (JJ) Ralph Persson har stora visioner inför 2018. Om allt går enligt planerna slår han i vår upp portarna för det första svenska träningshägnet för björnhundar där det inte blir något stängsel mellan björnar och hundar.

Åtal i jaktbrottshärvan skjuts upp

Umeå (JJ) Åtalet mot de två jaktbrottsmisstänkta personerna som misstänkts för att ha försökt stjäla orkidéer i Stekenjokk tidigare i sommar dröjer. Åklagare menar att utredningen är omfattande och man ligger ungefär mitt i utredningsarbetet.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Annonser