Junselevargen har dödat 26 renar

Junsele (JJ) Varghonan med finsk-ryska gener har på en dryg månad dödat minst 26 renar. Varghonan klarade sig från avlivningen när Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och WWF överklagade och fick stopp på skyddsjaktbeslutet

Naturvårdsverket skall med anledning av varghonans framfart bland renarna sammanställa en rapport om ”konsekvenserna av varg i vinterbetesland”.

Västerbotten-Kuriren skriver att ännu en ansökan om skyddsjakt har lämnats in från en av de berörda samebyarna. Fältpersonal har funnit 35 renkadaver varav varghonan själv dräpt 26 efter det att varghanen avlivats redan några timmar efter att beslutet kom från Naturvårdsverket.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser