Junseletiken knallar hemåt

Stockholm (JJ) I förra veckan flyttades Junseletiken för fjärde gången söder ut, men hon har redan pejlat in väderstrecken och börjat traska hemåt. Alltså norrut.
Vargtiken som uppehållit sig i renbetesland i Junsele flyttades i förra veckan till Stockholms län men är redan på väg norr ut och på gränsen till Gävleborgs län. Foto: Naturvårdsverket

Magnus Kristoffersson som är projektledare på Naturvårdsverket och som deltagit både vid flytten av Norrbottenvargarna till Tiveden och nu Junseletiken, säger till Svensk Jakt och hela flyttprocessen gick bra och att hon börjat röra på sig.

– Hon tycks vara relativt opåverkad av flytten. Normalt brukar vargarna ta ett dygn på sig för återhämtning efter en sån här flytt, innan de börjar röra på sig. Den här vargen vilade nu en dag, sedan började hon vandra norrut. Hon har rört sig ungefär tre mil per natt och det är norrut hon är på väg.

Enligt Länsstyrelsen i Stockholms läns rovdjursansvarige Hanna Dittrich Söderman lämnade tiken relativt snabbt länet.

– Den släpptes under natten till fredag på en fastighet  mellan Rimbo och Edsbro som ägs av staten. Vargen hade lämnat vårt län redan under lördagen.  

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser