Junilistan kritiska mot regeringens rovdjurspolitik

– Jag är besviken över att jordbruksminister Ann-Christin Nykvist inte gör det möjligt för människor på landsbygden att skydda sina tamdjur mot varg, säger Hélène Goudin, EU-parlamentariker för Junilistan.

Ann-Christin Nykvist lovade tidigare i år att det, på försök, skulle bli lättare att skjuta varg som angriper tamdjur i vargtäta områden. Efter invändningar från miljöpartiet och vänsterpartiet har Nykvist beslutat att inte fullfölja löftet.
– Rovdjuren utgör ett värdefullt inslag i vårt land. Dagens jaktpolitik förbiser dock den verklighet som gäller på landsbygden. Det måste vara möjligt för människor på landsbygden att försvara sina tamdjur i trängda lägen, kommenterar Hélène Goudin.  
Junilistan anser att beslutandenivån i jaktfrågor ska flyttas närmare människorna och förespråkar att skyddsjakt på varg och förvaltande jakt på lo och björn ska beslutas på regional nivå.
 – Ett viktigt led i arbetet är att verka för att jägarna och den övriga befolkningen får ökat medinflytande och ansvar för förvaltningen av rovdjuren, avslutar jägaren Hélène Goudin.
 

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser