Junilistan kritiska mot regeringens rovdjurspolitik

– Jag är besviken över att jordbruksminister Ann-Christin Nykvist inte gör det möjligt för människor på landsbygden att skydda sina tamdjur mot varg, säger Hélène Goudin, EU-parlamentariker för Junilistan.

Ann-Christin Nykvist lovade tidigare i år att det, på försök, skulle bli lättare att skjuta varg som angriper tamdjur i vargtäta områden. Efter invändningar från miljöpartiet och vänsterpartiet har Nykvist beslutat att inte fullfölja löftet.
– Rovdjuren utgör ett värdefullt inslag i vårt land. Dagens jaktpolitik förbiser dock den verklighet som gäller på landsbygden. Det måste vara möjligt för människor på landsbygden att försvara sina tamdjur i trängda lägen, kommenterar Hélène Goudin.  
Junilistan anser att beslutandenivån i jaktfrågor ska flyttas närmare människorna och förespråkar att skyddsjakt på varg och förvaltande jakt på lo och björn ska beslutas på regional nivå.
 – Ett viktigt led i arbetet är att verka för att jägarna och den övriga befolkningen får ökat medinflytande och ansvar för förvaltningen av rovdjuren, avslutar jägaren Hélène Goudin.
 

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser