Juholt försvarar licensjakten på varg!

Socialdemokraternas nyvalde partiledare fick frågan: "Ska Sverige fortsätta licensjakten på varg?" I SVT:s Agenda. Hans svar var ett tydligt ja. Det har fått föreningen Djurskyddet i Sverige att reagera kritiskt.

– Vi beklagar starkt att Håkan Juholt tycks ge regeringen stöd för licensjakten på varg! säger Sven-Erik Alhem, ledamot i Djurskyddet Sveriges förbundsstyrelse och ansvarig för rovdjursfrågor, i ett pressmeddelande.
Djurskyddet Sverige EU-anmälde tillsammans med Rovdjursföreningen, WWF och Naturskyddsföreningen den svenska licensjakten förra året. EU-kommissionen har tagit anmälan på mycket stort ansvar och krävt förklaring av den svenska regeringen.  
– Vi är övertygade om att licensjakten inte är förenlig med EU:s art och habitatdirektiv, och det är mycket olyckligt om ledande svenska politiker inte inser detta! säger Sven-Erik Alhem.  
– Vi kommer att begära en uppvaktning av Håkan Juholt och föra ett samtal om vargens utsatta situation och ge honom vår syn på den mycket olämpliga licensjakten! säger Sven Stenson, förbundsordförande för Djurskyddet Sverige.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser