Jubileum för kontinentala fågelhundar

MALMKÖPING (JJ) Specialklubben för kontinentala fågelhundar firar i år 15 år. Därför kommer man anordna jubileumsutställningar i Malmköping den 9 och 10 juli.

Under dagarna två kommer ett antal priser att delas ut. 

– Starterna på våra utställningar är väldigt dynamiska eftersom många raser med helt olika karaktärsdrag ingår och startar samtidigt, berättar Sara Beckman en av många engagerade i klubben. 

Eftersom alla startar samtidigt med olika karaktärer, men ändå bedöms jämlikt utifrån sina drag, ställs höga krav på domarna. Olikheterna är själva tanken med specialklubben. 

– Vi har väldigt duktiga domare som kan bedöma alla olika hundar efter hur de ska agera. Även om alla inte gör likadant har alla samma förutsättningar till pris. 

Specialklubben för kontinentala fågelhundar bildades efter att flera av de raser som ingår i klubben inte passade för Vorstethens utställningsregler. Nu har man varit aktiva i 15 år vilket alltså ska firas stort. 

Till hösten kommer också jaktprov att anordnas i fyra dagar. Det jaktprovet kommer till och med att ha internationell status och cacit kommer att delas ut. 

Det händer fortfarande mycket inom klubben och nya raser ansluter hela tiden till den dynamiska samling av raser som fortfarande finns.  

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser