”Ju mer vargar jagas desto skyggare blir de”

Värmland (JJ) Jägareförbundets Gunnar Glöersen ger Jörgen Nordh och Stig Olov Jansson rätt på en punkt. – Ju mer vargar jagas desto skyggare kommer de att bli för människor, säger Glöersen.

Jägareförbundets Gunnar Glöersen håller med Stig Olov Jansson och Jörgen Nordh om att vargar som jagas blir skyggare. Kanske kan intensifierad hundträning på vargarna också ha god inverkan, tror Glöersen. Foto: Mikael Moilanen och Svenska Jägareförbundet

Jaktjournalen berättade om fagerstajägarna Jörgen Nordh och Stig Olov Jansson i fredags. De vill förändra vargjakten så att den inriktas på att göra vargarna skygga för människor och hundar. Läs artikeln här.

De föreslår att de vuxna alfadjuren märks och att avkommorna jagas.

Ska jagas skygga

– Vi inbillar oss att vargarna skulle bli skyggare, allra helst som man nu också utvecklat det här med hundar i vargjakten, sa Jörgen och Stig Olov bland annat i intervjun i fredags.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet, håller med till viss del.

– Mycket av vad de säger är säkert sant, att ju mer man jagar vargar desto skyggare kommer de att bli, desto mer kommer de att undvika hundar och människor, säger Gunnar Glöersen.

Det skulle kunna innebära lindring i problematiken kring jakthundar och vargar, men Glöersen frågar sig om förslaget är praktiskt genomförbart.

Invändningar

– Hur ser man att en varg som står med bredsidan emot dig är vuxen. Det är nästan omöjligt att se sändaren på det avståndet, säger Glöersen.

Han pekar också på att vargjakten har ett viktigt syfte till, nämligen att sänka trycket i de områden där vargreviren ligger tätt och det funnits varg i årtionden.

– Att skjuta ungvargar lite här och där har ingen effekt på exempelvis älgstammen, konstaterar Glöersen.

Avskräckande hundträning

Men han förkastar inte idén om att vargarna kan göras skyggare för människor och att det skulle kunna lindra problemet med vargdödade jakthundar.

– Ytterligare ett sätt skulle kunna vara att jägarna började jaktträna sina hundar på varg i ökat omfattning. När vargarna får hundar efter sig och människor visar sig, ger det säkert också effekt utan att man behöver skjuta någon varg, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser