JRF kritiserar nuvarande älgjaktsystem

Kungsbacka (JJ) Jägarnas Riksförbunds ordförande Solveig Larsson samt förbundets riksviltvårdskonsulent Ulf Kallin kritiserar i en skrivelse länsstyrelser för att kringgå regler och förfördela en del jägare i nuvarande älgförvaltningssystem.

”JRF har vid ett flertal tillfällen konstaterat att länsstyrelser, medvetet eller omedvetet, åsidosatt nu gällande lagar, förordningar och föreskrifter för den adaptiva och lokalt ekosystembaserade älgförvaltningen.

Det handlar bland annat om att vissa länsstyrelser uppenbart anser sig ha ett uppdrag att ”tvinga” in markägare i den frivilliga samverkansformen älgskötselområden (ÄSO).”

Vidare anser JRF i skrivelsen att viltvårdsområden, som bildats för gemensam älgförvaltning på länsstyrelseinitiativ bör slopas. Dessutom påpekar de brister i systemet ÄLGDATA där målen inte nås. 

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser