Jörgen sköt ännu en björn för Bozz

Örnsköldsvik (JJ) Jörgen Sejsing från Överhörnäs utanför Örnsköldsvik, sköt i lördags sin fjärde björn efter sin vita älghund Bozz. Totalt har det skjutits fem björnar för Bozz som hunnit bli fem år gammal.

Ett gäng nöjda björnjägare i Myckelgensjö. Fr. vänster Jörgen Sejsing med sin vita älghund Bozz, Håkan Lundberg, Frank Lundqvist, Oscar Johansson med jämttiken Vindbackens Doris. Med på jakten var även fotografen Niklas Lundqvist.

Jörgen fick vid 12-tiden på lördagen besked av sin kompis Niklas Lundkvist, Bredbyn, att de haft björnkontakt och ståndskall på förmiddagen med Niklas jämttik, Vindbackens Doris, utan att någon lyckades skjuta björnen.

Jörgen kastade sig omedelbart i bilen och efter en timme var han på plats i Myckelgensjö, strax söder om Junsele, där han fick veta var björnen senast varit synlig. Bozz fick komma loss och sökte trots värmen mycket bra. En kilometer in i såten såg Jörgen på pejlen hur Bozz vinklade och ökade farten.

– Jag meddelade via radion att Bozz spårade någonting och att skyttarna skulle vara på sin vakt, berättar Jörgen.

Efter 850 meter kom upptaget i en risig ungskog och björnen gjorde sedan en förflyttning på 100 meter ned mot en myr där den sedan stod fast i en timme och tjugo minuter. När Jörgen kom fram till ståndskallet kunde han ganska enkelt på cirka 30 meters avstånd skjuta björnen som var en hane och vägde 140 kilo.

– Jag tyckte att det var ett perfekt läge och jag har alltid tidigare tvingats smyga mycket närmare, berättar en mycket nöjd Jörgen Sejsing.

 

 

 

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser