Jordbruksverket uppger att de tar smittrisk på allvar

SUNDSVALL(JJ). I en intervju i tidningen Dagbladet varnade Stefan Eriksson, ledamot i Jägareförbundets styrelse i mitt norrland, för riskerna med att varg som förs in i landet kan bära på sjukdomar. Nu har Jordbruksverket svarat att de tar smittrisken på allvar.

– Just de smittrisker som tas upp i artikeln i Dagbladet är sådana som vi ser allvarligt på, och som vi utreder noggrant. Vår ambition är att hålla Sverige fritt från allvarliga smittsamma sjukdomar, säger Helena Kättström, som arbetar på Jordbruksverkets enhet för häst, fjäderfä och vilt, till Dagbladet.

Eriksson påpekar risken med att varg exempelvis kan föra in smitta som dvärgbandmask. Och han vill att risken tas på allvar. 
Jordbruksverket framåller att det redan pågår ett arbete med att utreda smittriskerna och att eventuella risker kommer att redovisas.

Fotnot: Se även notis den 22/7.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser