Jordbruksverket skjuter till nya medel för rovdjursstängsel

Det frigörs stödpengar från överblivna medel till rovdjursstängsel i år. Foto: Per Jonson Kungsbacka (JJ) Det kommer under 2014 finnas medel för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel. Jordbruksverket kommer avsätta omkring 15-20 miljoner kronor till stöd för detta i år med hjälp av överblivna medel från förra landsbygdsprogramperioden.

Lantbrukare med djurhållning kommer kunna söka stöd för uppsättning av rovdjursavvisande stängsel även i år. Detta trots att landsbygdsprogramperioden 2007-2013 är över och pengarna för den nya perioden inte dykt upp än.

– Vi håller på att titta just nu på hur mycket pengar från den tidigare utvecklingsperioden som flyter tillbaka till oss. Gissningsvis kommer det röra sig om 15 till 20 miljoner kronor som kan användas till rovdjursavvisande stängselåtgärder, säger Andreas Mattisson, enhetschef på Jordbruksverkets landsbygdsavdelning.

Än så länge går det inte att ansöka om pengar och Andreas Mattisson säger att Jordbruksverket fortfarande diskuterar två alternativa lösningar.

– Antingen fördelar vi pengarna till de olika länsstyrelserna eller så behåller vi dem i en central budget. Då förmedlar länsstyrelserna ansökningar vidare till oss och vi betalar ut stöden till sökandena. Det kan vara en bra satsning när det rör sig om så pass kort tid. Men inget är klart än, säger han.

Beslut om stöd till rovdjursavvisande stängsel väntas tas inom den närmsta framtiden.

Under perioden 2007-2013 beviljades 56,9 miljoner kronor till miljöinvesteringen för stängsel mot rovdjur. Eftersom en del stängslingsprojekt fortfarande inte är klara har inte alla pengar betalats ut ännu.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser