Jordbruksverket skjuter till nya medel för rovdjursstängsel

Det frigörs stödpengar från överblivna medel till rovdjursstängsel i år. Foto: Per Jonson Kungsbacka (JJ) Det kommer under 2014 finnas medel för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel. Jordbruksverket kommer avsätta omkring 15-20 miljoner kronor till stöd för detta i år med hjälp av överblivna medel från förra landsbygdsprogramperioden.

Lantbrukare med djurhållning kommer kunna söka stöd för uppsättning av rovdjursavvisande stängsel även i år. Detta trots att landsbygdsprogramperioden 2007-2013 är över och pengarna för den nya perioden inte dykt upp än.

– Vi håller på att titta just nu på hur mycket pengar från den tidigare utvecklingsperioden som flyter tillbaka till oss. Gissningsvis kommer det röra sig om 15 till 20 miljoner kronor som kan användas till rovdjursavvisande stängselåtgärder, säger Andreas Mattisson, enhetschef på Jordbruksverkets landsbygdsavdelning.

Än så länge går det inte att ansöka om pengar och Andreas Mattisson säger att Jordbruksverket fortfarande diskuterar två alternativa lösningar.

– Antingen fördelar vi pengarna till de olika länsstyrelserna eller så behåller vi dem i en central budget. Då förmedlar länsstyrelserna ansökningar vidare till oss och vi betalar ut stöden till sökandena. Det kan vara en bra satsning när det rör sig om så pass kort tid. Men inget är klart än, säger han.

Beslut om stöd till rovdjursavvisande stängsel väntas tas inom den närmsta framtiden.

Under perioden 2007-2013 beviljades 56,9 miljoner kronor till miljöinvesteringen för stängsel mot rovdjur. Eftersom en del stängslingsprojekt fortfarande inte är klara har inte alla pengar betalats ut ännu.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser