Jorbruksverket ska förbereda flytt av vargar

STOCKHOLM (JJ). Regeringen har gett i uppdrag till Jorbruksverket att konkret förbereda en flytt av utländska vargar till Sverige. Vargarna ska hämtas österifrån. – Högst 20 friska vargar som är opåverkade av inavel ska under fem år införlivas med svenska vargar, sade miljöminister Andreas Carlgren vid en presskonferens.

Målsättningen är att få en friskare vargstam i Sverige. Miljöminister Andreas Carlgren konstaterade att det kommer att ta tid att skapa acceptans för en sådan åtgärd.

Regeringens ståndpunkt är att det ska vara mer än 200 vargar i landet, men hur stor stam man vill ha beräknas stå klart först år 2012. Det här uppger Sveriges Radio P4 Radio Väst.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser