Jonas Svensson är svensk mästare i jakt

DALARNA(JJ). Jonas Svensson från Malung i Dalarna är svensk mästare i jakt. Detta står klart sedan Svenska Jägareförbundets jakt-SM avgjorts under veckan.

Det var första gången förbundet anordnade ett jakt-SM. Det var ungdomar som går jaktutbildning vid naturbruksgymnasier som var med och tävlade. 
Jonas Svensson säger till Sveriges Radio P4 Dalarna att det känns bra att ha tagit hem segern och att han ska spara de 10 000 kronor som han vann. 

Jonas läser vid naturbruksgymnasiet i Älvdalen och ytterligare en elev från skolan deltog under tävlingen.
– Jag tycker att det är en fjäder i hatten för oss, vi är ju en kombinerad skog- och jaktutbildning och vi har ju hävdat oss väldigt bra mot renodlade jaktutbildningar, säger Bo Svan, lärare på jaktubildningen, till Sveriges Radio P4 Dalarna.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser