Jonas Fjellner sköt stor hanbjörn

Tidigt i går morse lyckades Jonas Fjellner, Sorsele, fälla en stor hanbjörn på 255 kg. De båda blandrashundarna Proppen och Rippe gjorde ett jättejobb när Jonas lyckades fälla björnen.
Jonas Fjellner med den stora björnhanen som han fällde i går utanför Sorsele.

Jakten utspelades på Goddjaurs jaktklubbs marker, cirka 2,5 mil väster om Sorsele i Västerbotten.

– Redan dagen innan hade jag och brorsan varit på markerna och tittat efter björn. Sedan bestämde jag och Pelle Rådström, Sorsele, att göra ett försök eftersom vi fått låna Ulrik Turessons blandras Proppen, berättar Jonas Fjellner.

– När vi kom upp på marken hittade vi direkt en färsk björnskit på vägen som inte fanns dagen innan. Vi tog upp Proppen och han markerade direkt. Först spårade jag en kort bit och sedan släppte vi.

– Upptaget kom bara ett par 100-meter bort och då släppte vi även Rippe. Björnen gick undan rakt in i jaktområdet. Men efter cirka 1,5 km blev det ståndskall i snårig och tät sly.

– Både jag och Pelle följdes in mot ståndet och ganska snart såg vi att björnen gick runt på ett område som är ungefär lika stort som en fotbollsplan. Till slut kom björnen rakt emot oss och först på 20 meter fick jag en lucka, berättar Jonas.

Björnen hostade till i skottet och kastade undan, men bara 50 meter bort blev det ståndskall på nytt.

– Vi stod kvar och väntade och efter en stund hörde vi hur hundarna blev glesare i skallet och till slut tystnade de helt. Vi smög fram och då låg björnen död.

– Det var en jävulskt spännande jakt, min första björn, men förhoppningsvis inte den sista.

Den fällda björnen var en rejäl hane på hela 255 kg.

Två dagar tidigare fällde också Jonas bror, Jesper, en björn, en hona på 81 kg.

Noterbart är att Proppen är ett helsyskon till den duktiga björnhunden Urak som ägs av Robert Salomonsson, Vilhelmina. Ett 20-tal björnar är fällda för Proppen.

Rippe, som är en blandning mellan karelare och plott, ägs av Pelle Rådström, och han har varit med om att fälla tre björnar.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser