Jonas fick skjuta en 20-taggare

Dalarna (JJ) Jonas Dahlström från Färnäs fick skjuta en 20-taggare i norra Dalarna på fredagen.

Jonas Dahlström med sin granna älgtjur. Foto: Privat

Han jagar i ett litet lag på sex man öster om Idrefjäll och på gränsen till Härjedalen.

Jonas satt på pass på en gammal tallhed och hade flera hundra meters sikt. Plötsligt ropade jaktkompisarna att det var älg på väg mot honom.

– Jag såg på ett par hundra meters avstånd att den kom genom skogen. Plötsligt måste den ha fått vind av någon av jaktkompisarna, för den vek av och kom med bredsidan förbi mig, berättar Jonas.

Han såg ut en plats mellan två träd, där det var rent från vegetation.

– Det var mellan 60 och 65 meter och kulan gick in lite högt i bogen. Men älgen föll direkt, berättar Jonas.

Det visade sig vara en 20-taggare som vägde 280 kilo slaktad.

Fick du rejäl puls när du såg den komma mellan träden?

– Jag var ganska kall ända till skottet fallit, då kom pulsen, säger Jonas.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Så här ser hornen ut när basthuden är borttagen. Foto: Privat

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser