Johans hagelbössa sprängdes

Sandviken (JJ) Duvjaktspremiären blev plötsligt livsfarlig för 52-årige Johan Hylén från Sandviken. Hagelbössan exploderade en och en halv decimeter framför näsan på honom.

Gasgrycket gick uppåt i bössan och den övre pipan exploderade.

– Det var i det andra skottet med övre pipan som bössan exploderade. Det är en stor krater i pipan och spången är uppfläkt, berättar Johan Hylén.

Vapnet är en hagelbock av märket Fabarm Elos C Sporting som köptes på XXL i Gävle i mars 2016. Ammunitionen är Fiocchi 12/70, 34 grams US6.

– XXL har tagit det här på största allvar och skickat bössan till en vapenexpert som ska bedöma vad som hänt, berättar Johan Hylén.

Någonting måste ha suttit ivägen i pipan, så att gastrycket i patronen inte kom ut framåt och vapnet exploderade. Johan är helt säker på att han inte fått in jord eller någonting annat i den.

300 skott skjutna i bössan

– Jag har varit rädd om bössan och den förvarades i vapenfodral tills jag tog fram den i gömslet. Där var jag också noga med att luta geväret stabilt, för att inte riskera vådaskott som kunde skada hunden eller mig, säger Johan.

Han har skjutit omkring 300 skott med hagelbocken sedan den köptes.

– Det enda jag kan tänka mig är att förladdningen från det föregående skottet blev kvar i pipan och att det orsakade vapensprängningen, säger Johan Hylén.

Han klarades sig helt oskadd från en otäcka händelsen.

– Jag håller ganska långt fram på framstocken när jag skjuter och bössan exploderade en och en halv decimeter framför näsan på mig. Precis i skottögonblicket märkte jag faktiskt ingenting. Jag såg vad som hänt när jag tog ned vapnet, säger Johan Hylén.

Carl Sterner är försäljningschef för XXL jakt och vildmark i Sverige och är framförallt tacksam för att Johan Hylén klarade olyckan oskadd.

– Bössan ska till en vapensmed och ammunitionen till fabrikanten, så att vi får utreda i grunden vad som hänt, säger Carl Sterner.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser