Johans hagelbössa sprängdes

Sandviken (JJ) Duvjaktspremiären blev plötsligt livsfarlig för 52-årige Johan Hylén från Sandviken. Hagelbössan exploderade en och en halv decimeter framför näsan på honom.

Gasgrycket gick uppåt i bössan och den övre pipan exploderade.

– Det var i det andra skottet med övre pipan som bössan exploderade. Det är en stor krater i pipan och spången är uppfläkt, berättar Johan Hylén.

Vapnet är en hagelbock av märket Fabarm Elos C Sporting som köptes på XXL i Gävle i mars 2016. Ammunitionen är Fiocchi 12/70, 34 grams US6.

– XXL har tagit det här på största allvar och skickat bössan till en vapenexpert som ska bedöma vad som hänt, berättar Johan Hylén.

Någonting måste ha suttit ivägen i pipan, så att gastrycket i patronen inte kom ut framåt och vapnet exploderade. Johan är helt säker på att han inte fått in jord eller någonting annat i den.

300 skott skjutna i bössan

– Jag har varit rädd om bössan och den förvarades i vapenfodral tills jag tog fram den i gömslet. Där var jag också noga med att luta geväret stabilt, för att inte riskera vådaskott som kunde skada hunden eller mig, säger Johan.

Han har skjutit omkring 300 skott med hagelbocken sedan den köptes.

– Det enda jag kan tänka mig är att förladdningen från det föregående skottet blev kvar i pipan och att det orsakade vapensprängningen, säger Johan Hylén.

Han klarades sig helt oskadd från en otäcka händelsen.

– Jag håller ganska långt fram på framstocken när jag skjuter och bössan exploderade en och en halv decimeter framför näsan på mig. Precis i skottögonblicket märkte jag faktiskt ingenting. Jag såg vad som hänt när jag tog ned vapnet, säger Johan Hylén.

Carl Sterner är försäljningschef för XXL jakt och vildmark i Sverige och är framförallt tacksam för att Johan Hylén klarade olyckan oskadd.

– Bössan ska till en vapensmed och ammunitionen till fabrikanten, så att vi får utreda i grunden vad som hänt, säger Carl Sterner.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser