Johans hagelbössa sprängdes

Sandviken (JJ) Duvjaktspremiären blev plötsligt livsfarlig för 52-årige Johan Hylén från Sandviken. Hagelbössan exploderade en och en halv decimeter framför näsan på honom.

Gasgrycket gick uppåt i bössan och den övre pipan exploderade.

– Det var i det andra skottet med övre pipan som bössan exploderade. Det är en stor krater i pipan och spången är uppfläkt, berättar Johan Hylén.

Vapnet är en hagelbock av märket Fabarm Elos C Sporting som köptes på XXL i Gävle i mars 2016. Ammunitionen är Fiocchi 12/70, 34 grams US6.

– XXL har tagit det här på största allvar och skickat bössan till en vapenexpert som ska bedöma vad som hänt, berättar Johan Hylén.

Någonting måste ha suttit ivägen i pipan, så att gastrycket i patronen inte kom ut framåt och vapnet exploderade. Johan är helt säker på att han inte fått in jord eller någonting annat i den.

300 skott skjutna i bössan

– Jag har varit rädd om bössan och den förvarades i vapenfodral tills jag tog fram den i gömslet. Där var jag också noga med att luta geväret stabilt, för att inte riskera vådaskott som kunde skada hunden eller mig, säger Johan.

Han har skjutit omkring 300 skott med hagelbocken sedan den köptes.

– Det enda jag kan tänka mig är att förladdningen från det föregående skottet blev kvar i pipan och att det orsakade vapensprängningen, säger Johan Hylén.

Han klarades sig helt oskadd från en otäcka händelsen.

– Jag håller ganska långt fram på framstocken när jag skjuter och bössan exploderade en och en halv decimeter framför näsan på mig. Precis i skottögonblicket märkte jag faktiskt ingenting. Jag såg vad som hänt när jag tog ned vapnet, säger Johan Hylén.

Carl Sterner är försäljningschef för XXL jakt och vildmark i Sverige och är framförallt tacksam för att Johan Hylén klarade olyckan oskadd.

– Bössan ska till en vapensmed och ammunitionen till fabrikanten, så att vi får utreda i grunden vad som hänt, säger Carl Sterner.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser