Johanna fick fälla sin första björn

Sveg (JJ) Johanna Nilsson, Sysslebäck var med Jaktjournalens utrustningsredaktör och tillika pojkvännen Tommy Östlund på björnjakt utanför Sveg i går. Inte nog med att Johanna fick se levande björn för första gången. Hon fick dessutom avsluta jakten.

Johanna Nilsson och JJ-medarbetaren Tommy Östlund hade en riktigt spännande björnjakt i går.

– Vi jagade med Rasmus, Lindkvistarna och Per Ove Andersson strax nordöst om Sveg och Rasmus hund Blaser släpptes på ett björnspår, berättar Tommy.

Tommy och Johanna skulle bevaka en kraftledningsgata och när de kommer upp på en höjd och spanar ser de en älg 700 meter längre bort på kraftledningsgatan.

– Eller vad vi trodde var en älg, när den börjar röra på sig ser vi att det faktiskt är en björn. Den står och lyssnar mot Blaser som går på slaget och försvinner sedan in i skogen på andra sidan, säger Tommy.

Tommy rapporterar till passlinjen att björnen är på väg mot dem och både han och Johanna missar när björnen vänder tillbaka och korsar kraftledningsgatan åt andra hållet.

– Jag ser på pejlen att hunden är tillbaka och hör att det blir kontakt. Eftersom vi är närmast bestäms att jag och Johanna ska försöka ta oss in på ståndet.

Nu går Tommy in i jaktmodus och när han med älgakliv forcerar myrar och snår har Johanna svårt att hänga med.

– Han blev så himla hissig och skrek att jag skulle skynda mig. Nu vet jag hur han fungerar. Det var precis som när hans proppskåp small över en mård som försvann i vintras, säger Johanna och skrattar.

– Ja, skilsmässan var nog nära. Jag visste ju att vi var tvungna att skynda oss. Ståndskallet kunde ju när som helst övergå i sken och dra i väg, säger Tommy.

Men som tur var stod björnen parkerad och svettiga och hungriga kunde paret till slut slå av på takten och smyga in.

– Det var tätt som tusan. Björnen och hunden rörde sig på ett litet område bara 25-30 meter från kraftledningsgatan. Vi ställde oss i en liten öppning och avvaktade, säger Johanna.

Tommy ser björnen och viskar till Johanna att hon kan skjuta men hon ser bara hunden eftersom hon står brevid och har en annan vinkel.

– Blaser tystnar så och jag förstår att björnen är på väg ut över kraftledningen. Nu var det bråttom, säger Tommy.

– Tommy skriker åt mig, spring till kraftledning för fan, säger Johanna som då lyckas genskjuta björnen, men den har hög fart och Johanna bommar skottet.

– Jag trodde chansen var förbi och Tommy springer tillbaka in där vi stod eftersom han kastade pejlen när vi förstod att björnen drog i väg. Som tur var ligger det en liten tjärn på andra sidan ledningsgatan och björnen måste vinkla upp för att komma runt.  Plötsligt kommer björnen därför tillbaka mot mig och jag skjuter, säger Johanna.

Björnen går i kull i skottet och Tommy skyndar sig fram för att avfånga så inte Blaser skadas.

– Först nu när jag ser hur stor björnen egentligen är kommer frossan. Allt rinner över mig och jag känner vilken stor upplevelse jag precis varit med om.

Björnen vägdes in på 194 kilo och nu är skinnet på väg till Sysslebäck för beredning.

P.S. Hela jakten fångades dessutom på film D.S

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser