Johan fällde björn på sin första björnjakt

Stråsjö (JJ) Johan Eklöf, Stockholm fällde sin första brunbjörn tidigt i morse när han satt på pass i Stråsjö, Hälsingland. Det är dröm som går i uppfyllelse, säger han.

Johan Eklöf, som till vardags driver Roslagens jakt fick en björnjaktspremiär han sent kommer glömma.

Johan Eklöf gick upp strax före fyra i morse och var en av 6 skyttar som tog pass när jaktlaget i Stråsjö, Hälsingland inledde årets björnjakt.

– Jag hade inte suttit många minuter på hygget när jag ser något vitt framför mig. Det tar ett tag men via uteslutsmetoden förstår jag snart att det är en björn som går och äter på hygget.

I femton minuter sitter Johan med osäkrad bössa och inväntar läge. Björnen rör sig mellan tallarna och det är svårt att rent skottfält.

– Många tankar hinner passera innan jag kommer till skott, men till slut får jag ett läge och kan fälla den på 38 meter. Det var helt otroligt.

Björnjakten är den första Johan deltar på här i Sverige. I somras spenderade han flera veckor nere på den afrikanska savannen i ett försök att fälla en leopard, men chansen uteblev.

– Nu kändes det som om jaktguden var på min sida.

Björnen var en hona på cirka 100 kilo.

Björnhonan var mycket ljus i pälsen.

Björnhonan var mycket ljus i pälsen.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser