Pratade med jaktledaren – Då kom monsteroxen

Alfta (JJ) Joakim Österman från Arbro utanför Alfa drog vinstlotten på årets älgjakt. Han sköt under premiärveckan fem älgar i samma pass och avslutade med en 23-taggars älgtjur.

Joakim Östermans första tjur var ett monster. Foto: Erik Lyden

– Min sambo bad mig i onsdags skjuta en tjur så hon kunde få ett fint horn att sätta upp på vägen. Jag har ju aldrig skjutit någon älgtjur förr. Hon hade nog inte räknat med att jag skulle komma hem med en 23-taggare, säger Joakim Österman och skrattar.

Den unge jägaren från Arbro har jagat älg i åtta år, men aldrig skjutit någon älgtjur förut. Inför älgjakten i år lottades passen.

– Vi får tre pass var som vi sedan har hela jakthösten.

Joakim jagar i Mossbo utanför Alfta i Alfta södra jaktvårdsområde. Marken är omkring 6 000 hektar och 45 man samsas om en till delning på 13+13 älgar.

Redan i måndags började Joakims framgångar. Då sköt han en kalv på premiärmorgonen. På eftermiddagen bytte han pass och fick där en ensam ko i pass som han kunde fälla.

På tisdagen rådde tjurförbud i den aktuella såten och Joakim fick lyfta på hatten åt en tjur som gick i pass. På onsdagen var Joakim åter tillbaka på samma pass som han hade på måndagsmorgonen och nu fick han ännu en gång en kalv i pass.

Tordag morgon började som det brukar för passkyttar. Joakim gjorde sig i ordning på passet och drack lite varm dryck ur termosen. Plötsligt blev han hemsk kissenödig och beslutade sig för att göra sina behov. Samtidigt som han tömmer blåsan dyker en ko med kalv upp i passet och Joakim får med gylfen nere tag i bössan och kan nypa kalven.

– Jag rapporterar in kalven till jaktledaren över radion, och när jag pratar med honom kommer en tjur ut i kraftledningsgatan 100 meter bort. Jag frågar jaktledaren om det är lov att fälla den, eftersom vi måste avrapportera varje skjutet djur innan vi får fälla ett nytt. Han ger klartecken och jag fäller älgtjuren. Det var helt sjukt, säger Joakim och skrattar när han berättar om den helt osannolika utvecklingen på passet.

Joakim hade sett att det var en grann tjur men han kunde inte föreställa sig att den var så stor. När taggarna räknades fick han det till 23 taggar.

– Den här älgjakten går till historien. Fem älgar på fyra dagar. Fyra av dem i samma pass. Min första tjur som dessutom var den sista på vår licens för i år var en riktig stortjur. Jag måste vara hundförarnas mardröm, men jag är extremt tacksam för jakthundarnas arbete. Det är tack vare dem jag fick dessa möjligheter, säger Joakim.

Joakims sambo fick vad hon frågade efter - Ett rejält älghorn att pryda väggen i vardagsrummet med.

Joakims sambo fick vad hon frågade efter – Ett rejält älghorn att pryda väggen i vardagsrummet med. Foto: Erik Lyden

 

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser