Jimmy Åkesson (SD) kritisk till troféjakt

Jaktjournalen (JJ) SD-politikern Angelo Vukasovic poserar i sociala medier med döda djur från en jaktresa i Sydafrika. Bilder där han står med ett fällt lejon har väckt starka reaktioner. Hans parti har profilerat sig som ett parti för djuren och nu uttalar sig Jimmie Åkesson kritiskt om troféjakt.

Foto: Pressbild/Jörgen Fogelklou

Angelo Vukasovic, 41, driver en jaktbutik i Nybro och är kassör i SD Nybro. Han har varit i Afrika många gånger och jagat. På den senaste jaktresan till Sydafrika sköt han bland annat två lejon och en flodhäst. Tidigare har han även skjutit en giraff.

Laglig jakt
Angelo Vukasovic har lagt upp bilder i sociala medier där han poserar med bytena. Bilderna har väckt rejäl uppmärksamhet och har kritiserats av flera personer. Angelo Vukasovic betonar att jakten är laglig och är övertygad om att kritiken beror på hans partitillhörighet.

– Hade jag varit moderat eller ännu hellre socialdemokrat så hade detta aldrig uppmärksammats, säger han.

Åkesson tar avstånd
Sverigedemokraterna har profilerat sig i djurskyddsfrågor. Kort efter att bilderna med Vukasovic fick stor spridning valde SD-ledaren Jimmie Åkesson att skriva om partiets inställning till troféjakt i Afrika: ”I Sverige har vi skydds- och förvaltningsjakt. Svenska jägare gör där ett viktigt jobb. Troféjakt i Afrika tar jag och partiet avstånd från”, rapporterar Kvällsposten.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser