Jimmy Åkesson (SD) kritisk till troféjakt

Jaktjournalen (JJ) SD-politikern Angelo Vukasovic poserar i sociala medier med döda djur från en jaktresa i Sydafrika. Bilder där han står med ett fällt lejon har väckt starka reaktioner. Hans parti har profilerat sig som ett parti för djuren och nu uttalar sig Jimmie Åkesson kritiskt om troféjakt.

Foto: Pressbild/Jörgen Fogelklou

Angelo Vukasovic, 41, driver en jaktbutik i Nybro och är kassör i SD Nybro. Han har varit i Afrika många gånger och jagat. På den senaste jaktresan till Sydafrika sköt han bland annat två lejon och en flodhäst. Tidigare har han även skjutit en giraff.

Laglig jakt
Angelo Vukasovic har lagt upp bilder i sociala medier där han poserar med bytena. Bilderna har väckt rejäl uppmärksamhet och har kritiserats av flera personer. Angelo Vukasovic betonar att jakten är laglig och är övertygad om att kritiken beror på hans partitillhörighet.

– Hade jag varit moderat eller ännu hellre socialdemokrat så hade detta aldrig uppmärksammats, säger han.

Åkesson tar avstånd
Sverigedemokraterna har profilerat sig i djurskyddsfrågor. Kort efter att bilderna med Vukasovic fick stor spridning valde SD-ledaren Jimmie Åkesson att skriva om partiets inställning till troféjakt i Afrika: ”I Sverige har vi skydds- och förvaltningsjakt. Svenska jägare gör där ett viktigt jobb. Troféjakt i Afrika tar jag och partiet avstånd från”, rapporterar Kvällsposten.

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser