Jens fällde monsterbock

Boden (JJ) Jens Nilsson, Boden har bara haft jägarexamen i tre år och fällde nyligen sina andra bock någonsin. Men vilken bock sen. – Det är väl bara att lägga ner nu, säger han och skrattar.

Jens Nilsson andra bock i jägarkarriären är något alldeles extra. Foto: Privat

Jaktjournalen får under bockjaktsäsongen bilder till skickade till oss på bockar. Många är stora och håller för ädlaste valör, men de där riktigt udda bockarna är mer sällsynta.

Så damp det ner en bild i går kväll på en råbock som fick oss att verkligen haja till. Kanske också för att den var skjuten i Boden och inte på Öland eller i Blekinge eller någon annan plats där de rejäla gossarna brukar bli fällda.

Jens Nilsson, ligger bakom bocken. Han var i torsdags inbjuden som gästjägare på älgjakt. När det var dags för kvällspasset var även råbockar tillåtna att fälla.

– Jag fick ett pass tilldelat av jaktledaren vid en liten åker. När det återstod en halvtimme av jakten dök bocken upp. Jag är ju rätt färsk jägare men såg att den var stor.

Monsterbocken föll och de andra jägarna i laget kunde påtala för Jens att han fällt en bock med osedvanligt stora och udda horn.

– Om jag ska tro kompisar som fått se bocken jag sköt, är det bara att lägga ner bockjakten nu, säger Jens och skrattar.

För två veckor sedan fällde han sin första bock. Men vad gäller hornstorleken går de knappast att jämföra.

– Hahaha, nä det var bara några tops som stack upp på den.

Nu har monsterbocken skickats till konservator för beredning. Om tre månader får Jens veta vart det landar, men oavsett medalj eller inte kommer han ha ett mycket häftig minne att sätta upp på väggen där hemma.

Det är en del massa i de där hornen. Foto: Privat

 

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser