Jens fällde monsterbock

Boden (JJ) Jens Nilsson, Boden har bara haft jägarexamen i tre år och fällde nyligen sina andra bock någonsin. Men vilken bock sen. – Det är väl bara att lägga ner nu, säger han och skrattar.

Jens Nilsson andra bock i jägarkarriären är något alldeles extra. Foto: Privat

Jaktjournalen får under bockjaktsäsongen bilder till skickade till oss på bockar. Många är stora och håller för ädlaste valör, men de där riktigt udda bockarna är mer sällsynta.

Så damp det ner en bild i går kväll på en råbock som fick oss att verkligen haja till. Kanske också för att den var skjuten i Boden och inte på Öland eller i Blekinge eller någon annan plats där de rejäla gossarna brukar bli fällda.

Jens Nilsson, ligger bakom bocken. Han var i torsdags inbjuden som gästjägare på älgjakt. När det var dags för kvällspasset var även råbockar tillåtna att fälla.

– Jag fick ett pass tilldelat av jaktledaren vid en liten åker. När det återstod en halvtimme av jakten dök bocken upp. Jag är ju rätt färsk jägare men såg att den var stor.

Monsterbocken föll och de andra jägarna i laget kunde påtala för Jens att han fällt en bock med osedvanligt stora och udda horn.

– Om jag ska tro kompisar som fått se bocken jag sköt, är det bara att lägga ner bockjakten nu, säger Jens och skrattar.

För två veckor sedan fällde han sin första bock. Men vad gäller hornstorleken går de knappast att jämföra.

– Hahaha, nä det var bara några tops som stack upp på den.

Nu har monsterbocken skickats till konservator för beredning. Om tre månader får Jens veta vart det landar, men oavsett medalj eller inte kommer han ha ett mycket häftig minne att sätta upp på väggen där hemma.

Det är en del massa i de där hornen. Foto: Privat

 

 

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser