Jenny ryckte ut i båt och räddade jämten Silver

Bollnäs (JJ) Jenny Borvall i Rengsjö ryckte ut med båt och räddade utmattade jämthunden Silver. – Jag är ingen hjälte, jag gjorde bara vad alla människor skulle ha gjort, säger Jenny Borvall.

Lars Rosén är evigt tacksam för Jenny Borvalls insats som räddade Jämten Silver. Foto: Privat

P4 Gävleborg är först att berätta om händelsen. Det var vid frukosttid som Jennys sambo ringde och berättade att jämthunden Tjurskallens Silfverberg, kallad Silver, simmande förföljde en älg i Hölesjön. Sambon hade koll på hunden via GPS-pejl.

Jenny tittade ut och såg älg och hund passera utanför köksfönstret. Silver kämpade i stark vind och höga vågor.

Plötsligt slutade jämthunden att simma efter älgen och vek av mot fiskkassar som ligger vid en fiskodling i sjön. Odlingen omges av höga bryggor och därför befarade Jenny att han inte skulle kunna ta sig upp.

Hon sprang ned till sjön och hoppade i familjens båt.

– Jag tänkte att han var utmattad och bara skulle simma runt-runt vid fiskodlingen för att hitta ett ställe att ta sig upp på, säger Jenny.

”Skakade tänder så det klapprade”

Jenny lockade på Silver och han kom simmande mot henne, så att hon kunde få tag i hundens pejlväst.

– Eftersom motorn satt på bak på båten vågade jag inte försöka lyfta upp honom. Jag höll honom i selen och pratade en stund med honom, berättar Jenny.

Hon beslöt att låta Silver simma för egen kraft till stranden. Jenny visade vägen till närmaste strand, där Silver skakande kunde ta sig upp.

Strax dök Silvers husse, Lars Rosén, upp och gav Jenny en stor kram.

– Lars var tvungen att återvända till jakten, så Silver fick vara kvar hos mig och värma sig. Jag har aldrig hört en hund som skakar tänder, men han skakade tänder så att det klapprade om det, berättar Jenny och skrattar.

Fick panik

I efterhand har journalister från flera medier hört av sig.

– Jag är ingen hjälte utan gjorde bara vad vem som helst skulle ha gjort, säger Jenny Borvall.

Men Lars Rosén håller inte med.

– Alla människor har inte den initiativförmågan. Själv fick jag panik uppe i skogen när jag såg på pejlen att hunden var bland kassarna i fiskodlingen och klättrade, berättar Lars Rosén.

Han hade tioåriga dottern med sig i skogen och två kilometer ned till hunden.

– Jag lämnade dottern hos en passkytt i grannlaget och sprang allt vad jag orkade. Sedan tappade jag pejlkontakten och tänkte att det gått åt skogen. Men när jag kom fram stod Silver på land med Jenny. Otroligt skönt att det gick bra, säger Lars Rosén.

Älgen då? Jo, den simmade över sjön och försvann.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser