Jenny ryckte ut i båt och räddade jämten Silver

Bollnäs (JJ) Jenny Borvall i Rengsjö ryckte ut med båt och räddade utmattade jämthunden Silver. – Jag är ingen hjälte, jag gjorde bara vad alla människor skulle ha gjort, säger Jenny Borvall.

Lars Rosén är evigt tacksam för Jenny Borvalls insats som räddade Jämten Silver. Foto: Privat

P4 Gävleborg är först att berätta om händelsen. Det var vid frukosttid som Jennys sambo ringde och berättade att jämthunden Tjurskallens Silfverberg, kallad Silver, simmande förföljde en älg i Hölesjön. Sambon hade koll på hunden via GPS-pejl.

Jenny tittade ut och såg älg och hund passera utanför köksfönstret. Silver kämpade i stark vind och höga vågor.

Plötsligt slutade jämthunden att simma efter älgen och vek av mot fiskkassar som ligger vid en fiskodling i sjön. Odlingen omges av höga bryggor och därför befarade Jenny att han inte skulle kunna ta sig upp.

Hon sprang ned till sjön och hoppade i familjens båt.

– Jag tänkte att han var utmattad och bara skulle simma runt-runt vid fiskodlingen för att hitta ett ställe att ta sig upp på, säger Jenny.

”Skakade tänder så det klapprade”

Jenny lockade på Silver och han kom simmande mot henne, så att hon kunde få tag i hundens pejlväst.

– Eftersom motorn satt på bak på båten vågade jag inte försöka lyfta upp honom. Jag höll honom i selen och pratade en stund med honom, berättar Jenny.

Hon beslöt att låta Silver simma för egen kraft till stranden. Jenny visade vägen till närmaste strand, där Silver skakande kunde ta sig upp.

Strax dök Silvers husse, Lars Rosén, upp och gav Jenny en stor kram.

– Lars var tvungen att återvända till jakten, så Silver fick vara kvar hos mig och värma sig. Jag har aldrig hört en hund som skakar tänder, men han skakade tänder så att det klapprade om det, berättar Jenny och skrattar.

Fick panik

I efterhand har journalister från flera medier hört av sig.

– Jag är ingen hjälte utan gjorde bara vad vem som helst skulle ha gjort, säger Jenny Borvall.

Men Lars Rosén håller inte med.

– Alla människor har inte den initiativförmågan. Själv fick jag panik uppe i skogen när jag såg på pejlen att hunden var bland kassarna i fiskodlingen och klättrade, berättar Lars Rosén.

Han hade tioåriga dottern med sig i skogen och två kilometer ned till hunden.

– Jag lämnade dottern hos en passkytt i grannlaget och sprang allt vad jag orkade. Sedan tappade jag pejlkontakten och tänkte att det gått åt skogen. Men när jag kom fram stod Silver på land med Jenny. Otroligt skönt att det gick bra, säger Lars Rosén.

Älgen då? Jo, den simmade över sjön och försvann.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser