Jenny ryckte ut i båt och räddade jämten Silver

Bollnäs (JJ) Jenny Borvall i Rengsjö ryckte ut med båt och räddade utmattade jämthunden Silver. – Jag är ingen hjälte, jag gjorde bara vad alla människor skulle ha gjort, säger Jenny Borvall.

Lars Rosén är evigt tacksam för Jenny Borvalls insats som räddade Jämten Silver. Foto: Privat

P4 Gävleborg är först att berätta om händelsen. Det var vid frukosttid som Jennys sambo ringde och berättade att jämthunden Tjurskallens Silfverberg, kallad Silver, simmande förföljde en älg i Hölesjön. Sambon hade koll på hunden via GPS-pejl.

Jenny tittade ut och såg älg och hund passera utanför köksfönstret. Silver kämpade i stark vind och höga vågor.

Plötsligt slutade jämthunden att simma efter älgen och vek av mot fiskkassar som ligger vid en fiskodling i sjön. Odlingen omges av höga bryggor och därför befarade Jenny att han inte skulle kunna ta sig upp.

Hon sprang ned till sjön och hoppade i familjens båt.

– Jag tänkte att han var utmattad och bara skulle simma runt-runt vid fiskodlingen för att hitta ett ställe att ta sig upp på, säger Jenny.

”Skakade tänder så det klapprade”

Jenny lockade på Silver och han kom simmande mot henne, så att hon kunde få tag i hundens pejlväst.

– Eftersom motorn satt på bak på båten vågade jag inte försöka lyfta upp honom. Jag höll honom i selen och pratade en stund med honom, berättar Jenny.

Hon beslöt att låta Silver simma för egen kraft till stranden. Jenny visade vägen till närmaste strand, där Silver skakande kunde ta sig upp.

Strax dök Silvers husse, Lars Rosén, upp och gav Jenny en stor kram.

– Lars var tvungen att återvända till jakten, så Silver fick vara kvar hos mig och värma sig. Jag har aldrig hört en hund som skakar tänder, men han skakade tänder så att det klapprade om det, berättar Jenny och skrattar.

Fick panik

I efterhand har journalister från flera medier hört av sig.

– Jag är ingen hjälte utan gjorde bara vad vem som helst skulle ha gjort, säger Jenny Borvall.

Men Lars Rosén håller inte med.

– Alla människor har inte den initiativförmågan. Själv fick jag panik uppe i skogen när jag såg på pejlen att hunden var bland kassarna i fiskodlingen och klättrade, berättar Lars Rosén.

Han hade tioåriga dottern med sig i skogen och två kilometer ned till hunden.

– Jag lämnade dottern hos en passkytt i grannlaget och sprang allt vad jag orkade. Sedan tappade jag pejlkontakten och tänkte att det gått åt skogen. Men när jag kom fram stod Silver på land med Jenny. Otroligt skönt att det gick bra, säger Lars Rosén.

Älgen då? Jo, den simmade över sjön och försvann.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser