Jenny gjorde inget misstag

Noppikoski (JJ) I 30 minuter smög sig Jenny Matsson in på ståndskallet. Och väl framme lyckades hon fälla en björn med två snabba skott.

Jenny Matsson fällde i morse sin första björn, efter ståndskallsarbete av Trassel och Nato.

Jenny var i morse ute med pojkvännen Niklas Friberg, Orsa på Orsa Besparingsskogar inte långt från Noppikoski. Niklas hade släppt både Trassel och Nato som hittade en björn.

– Det blev lite struligt på morgonen, en passkytt hade redan skjutit på björnen, men det visste jag inte om eftersom radiokommunikationen var dålig. Men det slutade med att hundarna ställde björnen i en rasbrant, berättar Niklas.

I fyra år har Jenny följt med Niklas på björnjakt, men aldrig tidigare sett en levande björn under jakten. Nu fick hon chansen att smyga in på ståndskallet och tankarna snurrade…

– Det var naturligtvis superspännande och förstod nog inte riktigt första minuterna att jag faktiskt fällt björnen. Den stod i en brant och när vi kom fram stod Trassel närmast björnen och Nato lite på sidan. Men ganska snabbt fick jag ett skottläge och sköt. Jag såg direkt att björnen markerade och repeterade snabbt in ett skott till och i smällen rasade björnen omkull, berättar Jenny belåtet.

Björnen var en hona på 110 kg.

– Jag ska ta reda på skinnet som jag tycker är mycket fint. Det ska beredas och sparas eftersom det är min första björn, säger Jenny.

Jakten fortsätter nu för Jenny och Niklas med jaktkompisar och i huvudsak kommer de att hålla sig i Dalaskogarna.

– Det finns så många duktiga hundar nu så det är ingen idé längre att åka omkring och hitta nya jakter, avslutar Niklas Friberg.

 

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser