Järvspår hittades norr om Bollnäs

BOLLNÄS(JJ). Järvspår har hittats några kilometer norr om Bollnäs. Det var Jan Tisak från Bollnäs som fann spåren när han var ute för att spåra björn.

Tisak hade gett sig ut på skidor för att spåra bjön när han istället fann järvspår. Han fann spåren några kilometer norr om Bolletjärn. Järvspår i dessa trakter är ganska ovanligt. 
– De var något dygn gamla. Det är inte varje dag man upptäcker järvspår, åtminstone inte vad man hör talas om. Det är tre år sedan jag såg sådana sist, då i Lingbo, säger Tisak till tidningen Ljusnan.

De järvar som eventuellt finns stationära i Hälsingsland finns i de norra delarna av landskapet och in i Medelpad. 
– Troligen är det en ensam hane på genomresa. Honorna får ungar i februari-mars och är inte ute och rör på sig den här tiden på året, säger han.

Enligt Naturvårdsverket ökar järvstammen långsamt i landet.
Det här uppger tidningen Ljusnan.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser