Järvspår hittades norr om Bollnäs

BOLLNÄS(JJ). Järvspår har hittats några kilometer norr om Bollnäs. Det var Jan Tisak från Bollnäs som fann spåren när han var ute för att spåra björn.

Tisak hade gett sig ut på skidor för att spåra bjön när han istället fann järvspår. Han fann spåren några kilometer norr om Bolletjärn. Järvspår i dessa trakter är ganska ovanligt. 
– De var något dygn gamla. Det är inte varje dag man upptäcker järvspår, åtminstone inte vad man hör talas om. Det är tre år sedan jag såg sådana sist, då i Lingbo, säger Tisak till tidningen Ljusnan.

De järvar som eventuellt finns stationära i Hälsingsland finns i de norra delarna av landskapet och in i Medelpad. 
– Troligen är det en ensam hane på genomresa. Honorna får ungar i februari-mars och är inte ute och rör på sig den här tiden på året, säger han.

Enligt Naturvårdsverket ökar järvstammen långsamt i landet.
Det här uppger tidningen Ljusnan.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser