Järvlyor övervakas med kameror

Vilhelmina (JJ) Under våren ska ett antal digitalkameror placeras ut vid järvlyor i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Med hjälp av modern digitalteknik ska inventeringarna av lyorna göras på ett enklare och bekvämare sätt än tidigare.

Länsstyrelsen i Västerbotten har köpt in två kameror som ska placeras vid järvlyor i skogslandet. Kamerorna startar när något rör sig inom kamerans område och på så sätt ska man kunna kontrollera om det finns ungar i lyorna. I fjol hittade naturbevakarna 21 järvlyor och antalet järvar var cirka 130. Länsstyrelsen ska nu ansöka hos länsstyrelsen om tillstånd att sätta upp kamerorna. Kontakt med berörda samebyar ska även tas innan försöket påbörjas. Till hösten ska försöket med kamerorna utvärderas.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser