Järvjakt kan bli verklighet

Västerbotten (JJ) Flera länsstyrelser i Norrland arbetar för att licensjakt på järv ska bli verklighet och nu öppnar Naturvårdsverket dörren.

Just nu pågår diskussioner kring förutsättningar för licensjakt på järv.

Enligt inventeringsdata beräknas den svenska järvstammen uppgå till närmare 650 djur. Både jägare och länsstyrelser i områden med en växande järvstam och renskötsel förordar licensjakt.

– Vi måste nu börja se över om det går att införa licensjakt på hösten. Det skulle avlasta samebyarna. Ett första steg är att Naturvårdsverket tar fram föreskrifter och vi måste också fundera över hur man ska kunna genomföra en licensjakt rent praktiskt. Förmodligen kommer jakten ske i utpekade områden, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten till Svensk Jakt.

Representanter från länsstyrelserna i områden där renskötsel pågår och Naturvårdsverket ska diskutera hur en eventuell licensjakt praktiskt kan gå till. Ett län blir sannolikt provområde där licensjakt testas och sedan utvärderas.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser