Järven har tagit 40 renar i två samebyar

KIRUNA(JJ). Samebyarna Lainiovuoma och Sárivuoma, som ligger i Kiruna kommun, har drabbats hårt av järvens härjningar. Sedan årsskiftet har järven tagit totalt 40 renar i de båda samebyarna.

– Primärt blir det ekonomiska förluster, sen mår man inte heller bra psykiskt när man vet att man har järv i området som kan göra ny angrepp, säger Lars Jonas Kemi, inventeringsansvarig i Lainiovuoma sameby, till SR Sameradion.

Länsstyrelsens naturbevakare har lämnat en rapport och av den framgår att de två samebyarna mist 20 renar var. Enligt rapporten så tar järven för det mesta vajor och honrenar.

Dessutom innebär det extra arbete när det kommer rovdjur i hjorden. 
– Eftersom man måste sätta in en intensivare bevakning, det kan ju hända att renarna sprids också, vissa rovdjur brukar så att säga jaga i väg flockar. Det blir mer arbete att dokumentera skadans omfattning, säger Lars Jonas Kemi.

Enligt Lars Jonas Kemi har Lainovuoma sameby drabbats av massdöd av renar de tre senaste vintrarna.
– Till exempel i fjol hade vi stor massdöd i kalvningslandet i Norge, där en enda järv dödade 60 renar. 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser