Järven har tagit 40 renar i två samebyar

KIRUNA(JJ). Samebyarna Lainiovuoma och Sárivuoma, som ligger i Kiruna kommun, har drabbats hårt av järvens härjningar. Sedan årsskiftet har järven tagit totalt 40 renar i de båda samebyarna.

– Primärt blir det ekonomiska förluster, sen mår man inte heller bra psykiskt när man vet att man har järv i området som kan göra ny angrepp, säger Lars Jonas Kemi, inventeringsansvarig i Lainiovuoma sameby, till SR Sameradion.

Länsstyrelsens naturbevakare har lämnat en rapport och av den framgår att de två samebyarna mist 20 renar var. Enligt rapporten så tar järven för det mesta vajor och honrenar.

Dessutom innebär det extra arbete när det kommer rovdjur i hjorden. 
– Eftersom man måste sätta in en intensivare bevakning, det kan ju hända att renarna sprids också, vissa rovdjur brukar så att säga jaga i väg flockar. Det blir mer arbete att dokumentera skadans omfattning, säger Lars Jonas Kemi.

Enligt Lars Jonas Kemi har Lainovuoma sameby drabbats av massdöd av renar de tre senaste vintrarna.
– Till exempel i fjol hade vi stor massdöd i kalvningslandet i Norge, där en enda järv dödade 60 renar. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser