Järven erövrar Värmland

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har lyckats dokumentera en järvföryngring i Värmland. Det är den sydligaste etableringen av rovdjuret i Sverige.

Från och med årskiftet delegeras skyddsjaktsbeslut till berörda länsstyrelser. Foto: Istock

Det var i samarbete med ett järvforskningsprojekt på Grimsö forskningsstation som en järvhona i förra veckan fångades och märktes i Branäsområdet i Värmland. När järven undersöktes närmare upptäcktes att hon hade mjölk i spenarna vilket tyder på en föryngring.

Under de senaste åren har man kunnat se att järvarna återerövrat gamla utbredningsområden i skogslandskapet. Upptäckten av föryngringen i Värmland är dock sensationell. Det är den första i länet i modern tid och Sveriges sydligaste föryngring, rapporterar Länsstyrelsen i Värmland.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser