Järv trafikdödad utanför Strängnäs?

Strängnäs (JJ) En järv har trafikdödats på E20 vid Läggesta utanför Strängnäs. Fyndet gjordes av en bilist och polisen ryckte ut och tog med sig det döda rovdjuret till i Eskilstuna polishus.

Enligt länsvakthavande polisbefäl Tobias Sköldäng har en veterinär bekräftat att det är en järv.

– Vi bedömer det som osannolikt att det rör sig om en järv. Men omöjligt är det inte, säger Linda Hallenberg.

Nu hoppas han att Statens Veterinärmedicinska Anstalt ska artbestämma det påkörda djuret, så att klarhet bringas. Hos polisen upprättades en anmälan om brott mot jaktlagstiftningen sedan djuret hittats.

– Om man kör på en järv är man skyldig att anmäla det till polisen, säger vakthavande befäl Tobias Sköldäng, till Södermanlands Nyheter.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser