Järv i Dalarna

Transtrand (JJ) Järven bosätter sig allt längre söderut i landet. På senare tid har järv varit synlig ända ned i Transtrand. I Dalarna uppskattar man att det finns ett tiotal järvar.

De flesta järvar i Dalarna finns i norra länsdelen norr om Särna. Järv har observerats vid Fulufjället och väster om Transtrand.
DNA-tester har visat att de två föryngringarna i Idre kommer från en och samma hona som bott i två lyor i området. Enligt Naturvårdsverket finns 420 järvar i Sverige och cirka 70 föryngringar.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser