Jämttik överlevde vargattack utanför Strömsund

Jämttiken Rapsy överlevde med minsta möjliga marginal den attackerande vargens bett Strömsund (JJ) Peter Karlströms jämttik Rapsy klarade sig i helgen undan med livet i behåll efter att ha tampats med en varg i ett par timmar. – Det är ett under att hon överlevde, säger Peter som fått en större förståelse för de problem som jägare med löshund har i vargområdena söderut.

Det var i helgen som Peter jagade som gästjägare i Vallåsen, tre mil öster om Strömsund. Det var totalt tre jägare, alla hundförare, som släppte vid niotiden på morgonen.

Efter en första söktur försvann Rapsy och Peter fick bara upp ett frågetecken på sin pejl. Arne Book, Strömsund, som jagade på en annan del av marken såg på sin pejl att Rapsy hade ståndskall och ringde Peter.

Peter hade cirka fem kilometer fram och började direkt att gå mot ståndskallet. Efter ett par kilometer fick han in sin hund på pejlen men var förvånad över att han inte hörde något ståndskall. Plötsligt såg han på pejlen att Rapsy var på väg mot honom och när hon kom fram på vägen var det ingen älg med.

När tiken kom närmare upptäckte Peter att hon var blodig på låren och ryggen. Peter berättar för Jaktjournalen att han först trodde att tiken varit i batalj med ett lodjur. Det märkliga var även att Rapsy var blöt på halva kroppen.

Jakten avbröts och när jägarna samlades upptäckte man att det fanns vargspår i snön och att Rapsy och vargen slagits på minst fyra ställen efter en skogsväg.

Under cirka två timmar hade tiken kämpat mot vargen och det var troligtvis tikens mod att gå ute på svag is som räddade hennes liv. Vargen som förmodligen var tyngre vågade sig inte lika långt ut. Vid ett tillfälle hamnade tiken i en bäck med höga kanter och trots att vargen stått och passat på att hon skulle ta sig upp lyckades Rapsy klara sig.

Efter röntgen hos veterinär där det konstaterades att tiken inte hade skador på buken började en fyra timmar lång behandling. Tiken hade två varghugg på vardera sidan ryggen som var 5-6 cm djupa. Vargen hade även huggit i närheten av analen. Rapsy har nu tio dräneringsslangar och man hoppas att hon ska klara sig undan infektioner i såren.

– Jag aldrig tänkt tanken att min hund skulle bli attackerad av varg, säger Peter Karlström. Nu förstår jag verkligen vilka problem det är att jaga med löshund i vargområden söderut, säger han.

Länsstyrelsen har varit på plats och bekräftat att det handlade om en vargattack.
Vargens spår syntes tydligt i snön och har bekräftats av länsstyrelsens personal i Jämtland

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser