Jämtlandsvarg skadad

Den varg som blev påkörd av en bilist mellan Lidsjöberg och Gäddede, Nordvästra Jämtland, i går morse är skadad och haltar.

Vargen sprang upp på vägen och blev påkörd av en bilist som körde cirka 80 km i timmen. Vargen hamnade i diket och blev liggande en stund. För att strax därefter försvinna in i skogen.

Polisen i Strömsund har hittat varghår på platsen och vid ett senare eftersök under dagen upptäcktes också vargen haltande inte långt ifrån olycksplatsen.

Enligt Östersunds-Posten kan en ny population av varg ha etablerat sig i området.

Ett flertal vargobservationer är gjorda under hösten och sommaren.

Just nu är det bara spårsnö fläckvis i området, men senare i vinter kommer man att få svar på hur många vargar som uppehåller sig i Nordvästra Jämtland.

Den skadade vargen kommer, om det går, att bevakas en tid för att utröna hur svårt skadad den är. Innan beslut om avlivning fattas.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser