Jämtländska björnar börjar vakna upp efter vinterdvalan

SVENSTAVIK(JJ). Nu verkar det som att de första björnarna vaknar upp efter vinterdvalan och kliver ut ur sina iden. Länstidningen i Östersund har fått rapporter om att björnspår varit synliga i trakterna kring Rörön utanför Svenstavik.

Det var i lördags som Curt Lindquist från Svenstavik åkte skidor i närheten av Storbacksjön i närheten av Rörön – då upptäckte han tydliga spår i snön. 
– Det hade snöat lite lätt natten innan och det var därför inte speciellt svårt att se spår efter olika djur, berättar han för Länstidningen i Östersund.

Förutom spår av hare och räv såg han också spår av björn. 
– Det råder inget tvivel om att det var björn som var i farten, säger han.

Maano Aunapuu vid länsstyrelsen menar att det är ganska ovanligt att björnarna vaknar efter sin vinterdvala redan i mars. 
– Runt Tiburtiusdagen, den 14 april, brukar de flesta vakna, berättar han.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser