Jämtland återfår rätten att besluta om järvjakt

Jämtland (JJ) Länsstyrelsen i Jämtland återfår rätten att besluta om skyddsjakt på järv.

Besluten om skyddsjakt på järv blir åter lokala i Jämtland. Foto: Gettyimages

SVT Jämtland berättar att Naturvårdsverket beslutat att länsstyrelsen återfår makten över skyddsjaktsbesluten på järv från och med 1 juni.

Länsstyrelsen fattade under senhösten beslut om förebyggande skyddsjakt på 13 järvar i Jämtland. Det skulle förhindra allvarlig skada på rennäringen.

Skarp kritik

Då ingrep Naturvårdsverket och stoppade skyddsjakten. Dessutom bestraffades länsstyrelsen med att få rätten att besluta om skyddsjakt indragen.

Det ledde till skarp kritik från landshövdingen i Jämtland, Jöran Hägglund, i Jaktjournalens webbradio. Hör inslagen här och här.

Men nu återfår länsstyrelsen alltstå sin rätt att besluta om skyddsjakt på järv och det gäller till den 30 juni 2020 och ska utvärderas varje år.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser