Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annika och Fredrik Gustafsson med sin jämthundstik Lulu som fick en jättekull. Foto: Privat

Han driver Jämtesjöns kennel i Västra Götaland. Samhället de bor på heter Tostared och ligger i Marks kommun.

I början av augusti parade han finska jaktchampionet Asikkolahden Lulu med hanen Uck-stens Pajas.

– Jag har fött upp hundar sedan 1992 och haft alla möjliga raser. Bland jakthundar är det labrador, tax, cocker spaniel och jämthund, men jag har aldrig varit med om något likande. Vi trodde inte att det var sant när valp efter valp föddes, säger Fredrik Gustafsson.

”Tiken är helt fantastisk”

Det var fredagen den 6 oktober som Lulu började valpa. Att hon är en framstående jakthund vittnar hennes meritlisa om – sex förstapris varav ett med 92,5 egenskapspoäng – men nu visade hon sig också vara en valpföderska av rang.

Det föddes 17 valpar, tio hanar och sju tikar.

– En valp sökte sig inte till värme och hade inte samma färg i munnen som de andra. Den dog efter två dygn. Men 16 stycken är pigga och fina, berättar Fredrik.

Familjen har haft minst sagt fullt upp för att kolla så att alla valparna får mat. Men det har gått förhållandevis smärtfritt, tycker Fredrik.

– Tiken är helt fantastiskt. Hon lägger sig med dem å diar, sedan går hon därifrån och kissar och kommer tillbaka. Valparna som är mätta hinner somna, berättar Fredrik.

I fin form

Trots att det går åt stora mängder mat och energi för att valparna ska få sitt är Lulu i fin form.

– Mina tikar får alltid obegränsad fodermängd en tid före parningen, så att de är närmast tjocka när de blir dräktiga. En hund i jaktkondition skulle snabbt förlora i vikt och då riskerar man att förlora hela kullen. Lulu är i jättefin form, säger Fredrik.

Snart väntar uppdraget att sälja alla 16 valparna.

– Det är ingen brådska – vi är noga med vilka ägarna blir. Men de som är insatta i rasen vet att det här är en parningskombination över det medelmåttliga, både när det gäller jaktligt och sjukdomar som höftleder och knäleder, säger Fredrik.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser