Jämthundchampion vargdödad

Skinnsatteberg (JJ) Idag föll ännu en älghund offer för vargen. Denna gång drabbades Torbjörn Jansson, Åskbergets kennel, som fick sin championtik jämthunden Åskbergets Mini dödad av varg i trakterna av Skinnskatteberg. Angreppet skedde endast 150 meter från Torbjörn som ändå inte kunde rädda sin hund.

– Jag hörde hur det gnydde till men trodde första att det var ett upptag på älg. Sen såg jag på pejlen att hon var kvar på samma ställe och när jag ringde upp för att kolla hörde jag hur vargen morrade när den åt på henne.

– Jag sprang allt vad jag orkade men tyvärr var det redan för sent, säger en bedrövad Torbjörn till Jaktjournalen. Åskbergets Mini var vämeriterad med tre championtitlar. SE J(Lö)CH SE UCH och INT UCH.

– Tyvärr så finns det människor i området här som gör allt för att dölja spåren av varg. Bland annat genom att städa bort vargspillning från vägarna. Det kan haft betydelse för dagens tråkiga incident eftersom vi spårade av innan vi skulle jaga men fann då inga som helst tecken på att det var varg i området.

Länsstyrelsen har varit på plats och konstaterat att det rör som om varg som dödat jämthundstiken.

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser