Jämthund dödad vid Normas älgjakt

Östmark (JJ) I veckan har ammunitionstillverkaren Norma Precision AB haft representationsjakt på älg strax norr om Östmark i nordvästra Värmland. Men jakten började på sämsta tänkbara sätt sedan en jämthundshane blev dödad och uppäten av varg.

Redan som unghund visade Gransjöbergets Magnum ypperliga kvalitéer som älghund. Amund Skoglund såg en stjärna och fin familjehund. Foto: Wayne Van Zwoll.

I tisdags morse släppte Amund Skoglund sitt stjärnskott, jämthundshanen Gransjöbergets Magnum, kallad  Max, 2,5 år, i N Tvärberget.

Max kommer ur en mycket bra kull och har presterat fantastiska älgarbeten. Även denna morgon. Efter cirka 35-40 minuters sök hittar han ko och pinntjur. Efter en kort stund går älgarna i pass och en passkytt fäller pinntjuren med ett skott.

– Förmodligen uppfattade inte Max att tjuren stöp utan fortsatte med kon. Normalt brukar han stanna vid fälld älg, men nu drog det iväg in på grannmarken, berättar Amund Skoglund nedstämt.

Tillsammans med sin far, Kenneth Skoglund, marknadschef på Norma, tog de bilen för att söka hunden med hjälp av pejl. Terrängen är starkt kuperad, men efter ett tag fick de position på hunden ute på en myr.

– Det stod still och trots att vi bara var cirka 30-40 minuter efter att tjuren blivit skjuten fick jag en dålig känsla. Älgar brukar inte ta stånd mitt ute på en myr, berättar Amund.

– Vi tog oss ut på myren och hittade Max nästan helt uppäten. Det enda som återstod var huvud, ryggrad, svans och baktassar. En fruktansvärd syn, berättar Amund.

Länsstyrelsens besiktningsman har konstaterat att det är varg som dödat Max och förmodligen är det vargar som bildat ett nytt revir i området.

– I efterhand har vi också fått veta att grannlaget samma morgon sett sex vargar i området, så mycket talar för att det är de som tagit Max.

Max hade visat fantastiska jaktegenskaper och hittade alltid älg. Redan som 10 veckors valp rymde han från tomten och skällde ko och kalv. Sedan dess har han hållits kopplad när han inte jagat.

– Jag hade stora planer för Max, hade han fortsatt att jaga som han börjat hade ett championat inte varit några problem. Men nu blir det inget mer. Jag försöker hålla mig lugn, men jag är både ledsen och förbannad över vad som hänt. Mest ledsen och nedstämt, Max var också en fantastisk familjehund, förklarar Amund Skoglund, som nu förlorat sin första och enda älghund.

Max (Magnum) blev bara 2,5 år, dödad och uppäten av en flock vargar. Foto: Simon Gibson.

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser