Jämn vargnivå i Norge

Norge (JJ) Vargstammen i Norge håller sig på den stabil nivå. I år är beståndet inklusive gränsvargar på cirka 60 djur, en ökning med cirka fem djur jämfört med förra året.

Det är norska Rovdata som tagit fram beräkningen i samarbete med högskolan i Hedmark.

Statusrapporten som blev klar den 15 april visar att det i år finns 59-62 helnorska eller delvis norska vargar i landet. 2010/2011 var beståndet 54-59 vargar. Ett slutgiltigt besked om vargstammens nivå vintern 2011/2012 väntas den första september.

Järv-, björn- och lobeståndet har till skillnad från varg minskat i Norge. Antalet registrerade järvkullar i fjol var 58 stycken, jämfört med 66 året innan.

Innan årets lodjursjakt registrerades 69 lodjursfamiljer i Norge, medan det vintern innan registrerades 74 familjegrupper.

Med hjälp av DNA-analyser från exkrementer och hår har forskare slagit fast att det under förra året fanns minst 151 olika björnar i Norge. Det är en minskning från 166 registrerade björnar 2010. 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser