Jakttvist till EU-domstolen

Luelå (JJ) Talma sameby har begärt att EU-domstolen ska pröva om Sverige bryter mot de mänskliga rättigheter på grund av jaktreglerna i fjällen.

Bakgrunden är att älgjakten idag delas mellan samerna och icke samer. Företrädare för Talma sameby anser att de har ensamrätt till älgjakten på den del av jaktmarkerna som ligger på statens marker. Talma har fått avslag i svenska domstolar för sin ståndpunkt ända upp till Regeringsrätten. Samebyn vill nu att EU-domstolen ska avgöra hur stark deras jakträtt är samt hur stora ingrepp staten kan göra utan att bryta mot egendomsskyddet och diskrimineringsförbudet i Europakonventionen.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser