Jakttvist till EU-domstolen

Luelå (JJ) Talma sameby har begärt att EU-domstolen ska pröva om Sverige bryter mot de mänskliga rättigheter på grund av jaktreglerna i fjällen.

Bakgrunden är att älgjakten idag delas mellan samerna och icke samer. Företrädare för Talma sameby anser att de har ensamrätt till älgjakten på den del av jaktmarkerna som ligger på statens marker. Talma har fått avslag i svenska domstolar för sin ståndpunkt ända upp till Regeringsrätten. Samebyn vill nu att EU-domstolen ska avgöra hur stark deras jakträtt är samt hur stora ingrepp staten kan göra utan att bryta mot egendomsskyddet och diskrimineringsförbudet i Europakonventionen.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser