Jaktturism kan ge fler jobb

Jaktturism spås bli en god inkomstkälla för befolkningen i norra Sverige, enligt en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU och hushållningssällskapen i Norr- och Västerbotten.

I studien har man jämfört omfattning och villkor för jaktturism i fyra nordliga regioner: Sverige, Finland, Island och nordöstra Kanada.Utredarna tror att andelen jaktturister från exempelvis Europa skulle kunna öka betydligt genom marknadsföring i kombination med övrig utveckling av branschen.

Mycket finns att lära från t.ex. Skottland och Kanada.Jaktturismen i norra Sverige är ännu relativt outvecklad, i jämförelse med den potential som finns, skriver utredarna. De tror att andelen jaktturister från exempelvis Europa skulle kunna öka betydligt genom marknadsföring i kombination med övrig utveckling av branschen. Mycket finns att lära från t.ex. Skottland och Kanada.

Enligt beräkningar finns i Sverige cirka 260 jaktturismföretag, omkring hälften av dem i de tre nordligaste länen. De flesta företag är små, och ägarna driver oftast sina företag som komplement till annan sysselsättning.De viktigaste viltarterna i utveckling av jaktturismen i Sverige är älg, ripa, skogshöns, skogshare och bäver.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser