Jaktturism kan ge fler jobb

Jaktturism spås bli en god inkomstkälla för befolkningen i norra Sverige, enligt en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU och hushållningssällskapen i Norr- och Västerbotten.

I studien har man jämfört omfattning och villkor för jaktturism i fyra nordliga regioner: Sverige, Finland, Island och nordöstra Kanada.Utredarna tror att andelen jaktturister från exempelvis Europa skulle kunna öka betydligt genom marknadsföring i kombination med övrig utveckling av branschen.

Mycket finns att lära från t.ex. Skottland och Kanada.Jaktturismen i norra Sverige är ännu relativt outvecklad, i jämförelse med den potential som finns, skriver utredarna. De tror att andelen jaktturister från exempelvis Europa skulle kunna öka betydligt genom marknadsföring i kombination med övrig utveckling av branschen. Mycket finns att lära från t.ex. Skottland och Kanada.

Enligt beräkningar finns i Sverige cirka 260 jaktturismföretag, omkring hälften av dem i de tre nordligaste länen. De flesta företag är små, och ägarna driver oftast sina företag som komplement till annan sysselsättning.De viktigaste viltarterna i utveckling av jaktturismen i Sverige är älg, ripa, skogshöns, skogshare och bäver.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser