Jaktsugna holländare ska lockas till Strömsund

STRÖMSUND(JJ). Nu ska trångbodda och jaktsugna holländare lockas till Strömsund. Nästa helg ska kommunen göra reklam för sig på en stor immigrantmässa i Holland. Förhoppningen är att flyttnettot ska bli positivt igen - med hjälp av holländare, danskar och tyskar.

I Holland är många trångbodda jämfört med de boende i glesbygden i Jämtland och Härjedalen. Och Strömsunds kommun har minskat sitt invånarantal under de senaste åren. 

Det är något som projektet ”Livet på landet” ska ändra på, det är ett EU-finansierat projekt. 
– Det brukar komma cirka 11 000 personer som betalar för att gå in på mässan, säger projektledarena Susanne Hansson och Inez Marcé Wiberg till Länstidningen i Östersund.

Nästa helg befinner sig de båda i Holland på den stora immigrantmässan. Det är vildmarken och naturen, med exempelvis möjlighet till jakt, som immigranterna lockas av.

Strömsunds kommun har tillsammans Härjedalen och Bergs kommuner, Midscnad och Arbetsförmedlingen byggt upp en monter som har fäbodkänsla.
– De söker ofta en annan livskvalitet än den de redan har. De vill kunna fiska sin egen fisk, skjuta sin egen älg och koka sin egen sylt. Sen har vi har billiga huspriser också, säger de.
– Vi har redan en databank på 500 holländare som anmält intresse för att flytta hit, säger Inez.

Susanne och Inez tipsar bland annat om lediga jobb, tomter, fastigheter och företag som är till salu. Många av de européer som flyttar till Sverige ser också snabbt vilka affärsmöjligheter som det finns ute i glesbygden.  
– Det är häftigt för många gånger ser de helt andra möjligheter än vi som redan bor här. Och de som kommer är väldigt pålästa om Sverige och har ofta lärt sig lite svenska redan, säger Susanne.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser