Jaktsugna holländare ska lockas till Strömsund

STRÖMSUND(JJ). Nu ska trångbodda och jaktsugna holländare lockas till Strömsund. Nästa helg ska kommunen göra reklam för sig på en stor immigrantmässa i Holland. Förhoppningen är att flyttnettot ska bli positivt igen - med hjälp av holländare, danskar och tyskar.

I Holland är många trångbodda jämfört med de boende i glesbygden i Jämtland och Härjedalen. Och Strömsunds kommun har minskat sitt invånarantal under de senaste åren. 

Det är något som projektet ”Livet på landet” ska ändra på, det är ett EU-finansierat projekt. 
– Det brukar komma cirka 11 000 personer som betalar för att gå in på mässan, säger projektledarena Susanne Hansson och Inez Marcé Wiberg till Länstidningen i Östersund.

Nästa helg befinner sig de båda i Holland på den stora immigrantmässan. Det är vildmarken och naturen, med exempelvis möjlighet till jakt, som immigranterna lockas av.

Strömsunds kommun har tillsammans Härjedalen och Bergs kommuner, Midscnad och Arbetsförmedlingen byggt upp en monter som har fäbodkänsla.
– De söker ofta en annan livskvalitet än den de redan har. De vill kunna fiska sin egen fisk, skjuta sin egen älg och koka sin egen sylt. Sen har vi har billiga huspriser också, säger de.
– Vi har redan en databank på 500 holländare som anmält intresse för att flytta hit, säger Inez.

Susanne och Inez tipsar bland annat om lediga jobb, tomter, fastigheter och företag som är till salu. Många av de européer som flyttar till Sverige ser också snabbt vilka affärsmöjligheter som det finns ute i glesbygden.  
– Det är häftigt för många gånger ser de helt andra möjligheter än vi som redan bor här. Och de som kommer är väldigt pålästa om Sverige och har ofta lärt sig lite svenska redan, säger Susanne.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser