Jaktliga framgångar är inte bra!

Förr blev de flesta björnar skjutna under älgjakten. I dag är björnjakten som regel slut när älgjakten börjar.
För bara några år sedan blev de flesta björnar i Sverige skjutna under älgjakten. Fågeljägare med trädskällare hade halvmantlade pa­troner i fickan om de hade en drilling eller kombi med klass I-pipa och det fanns en handfull jägare som jagade enbart björn. Men det var när skogen blev besatt av passkyttar under älgjakten som björnarna blev skjutna. Någon enstaka älghund skällde också björn men de flesta undvek dem och prioriterade helt naturligt älg.

Då björnlicensen blev tresiffrig ökade intresset och fler tog fram hundar enbart för rovdjursjakten. Några få satsade stenhårt och hade framgång som blev exponerad i de jaktliga medier som en gång i tiden bestod av några jakttidningar. Efter att ha startat jakten i sina hemtrakter reste de sedan runt efter att ha blivit kontaktade av olika jaktlag.

Då björnlicenser tilldelas över stora områden, ofta hela län, konkurrerar man om samma tilldelning och den konkurrensen har blivit stenhård. I dag är björnjakten i de flesta län slut när älgjakten börjar. Resultaten från många av jakterna blir utlagda på nyhetssidor på jakttidningarnas hemsidor på nätet. Dessutom har flera av de framgångsrika hundförarna och björnjägarna egna sidor på nätet som Facebook och liknande.

Avundsjuka är en stark drift hos många människor. I gamla dagar, för cirka 150 år sedan när rovviltjakt och fångst var ett samhällsansvar, blev framgångsrika björnjägare hyllade. De fick skottpengar, heder, ära och utmärkelser utdelade av kungen. De var folk­hjältar men det fanns säkert också avund­sjuka människor som inte gillade dem.

I dag hyllar de framgångsrika björnjägar­na sig själva på sociala medier utöver att deras framgångar slås upp i jaktpressen och det är det många som inte gillar. I och med det så uppstår mycket pajkastning och ryktesspridning. Det påstås att de mest framgångsrika använder sig av olagliga metoder som åtlar och åtelkameror, att bilar används vid förflyttning och att jaktgränser inte respekteras.

De flesta av de 300 björnar som fälls under licensjakten skjuts för hundar. Utan bra björnhundar skulle man knappast klara att fylla licensen och dessutom har man behov av dem under eftersök i samband med jakt och inte minst vid påkörningar i trafiken.

När man är så beroende av bra björnhundar är det lite paradox att myndigheter har gjort det så svårt att få till dessa. Man får inte spåra björn med sin hund i band om det finns risk att störa björnen. Det är inte tillåtet att släppa hunden på björn innan jakten startar. Likväl förväntas det att man ställer upp med en skärpt hund om en björn blir påkörd i juli och hunden ska vara vältränad den 21 augusti.

Men den älghundförare som kommer till septemberjakten med löshundar som inte varit släppta en enda gång betraktas knappast som seriös.

Man får inte åtla in björn till en åtelkamera föra att sedan använda det som spårstart vid jakt. Hittar hunden en björn och det drar i väg måste man ta till benen, såvida man inte har en cykel i bakfickan.
Man behöver inte ha varit mycket ute för att inse att det är svårt att inte tänja lite på gränserna för att nå framgång. Speciellt när gränserna är så snäva och opraktiska. Överträdelser av lagar och förordningar är naturligtvis inte acceptabelt, men det är hel­ler inte i sin ordning att en del sätter sig på sina höga moraliska hästar och fördömer andras framgångar. Speciellt inte när det verkar som de egna misslyckandena är det som ligger bakom.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser