Jaktledare fick böter

Jaktledaren hade inte koll på jakttiderna. Tiden för jakt på vuxen älg hade gått ut, en fälld älgko kostar honom nu 12 500 kronor.

En jaktledare tvingas böta för jaktbrott. Under mannens ledning sköts en älg på marker i Ljungby kommun trots att jakttiden enligt länsstyrelsens beslut var över. Jaktledaren kände inte till att det vid tillfället var förbjudet att skjuta vuxna älgar.
Det är en mycket ovanlig typ av jaktbrott som nu avgjorts genom ett strafföreläggande. Åklagaren, som anser att mannen varit grovt oaktsam, har bestämt straffet till 50 dagsböter, vilket för jaktledaren blir 12 500 kronor. Godkänner mannen straffet är fallet avgjort, annars drivs det vidare till rättegång i Växjö tingsrätt.
Älgjaktsområdet där jaktledaren ansvarar för jakten är registrerat som ett så kallat A-licensområde. Länsstyrelsen i Kronobergs län beslutade i somras att vuxen älg får fällas under tiden 10 oktober till 18 november. Den aktuella älgjakten som är grunden för jaktledarens dom ägde rum den 19 november. Jaktledaren anmälde själv det inträffade sedan en kompis berättat för honom att jakt på vuxen älg inte var tillåten det aktuella datumet.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser