Jaktlag kräver sänkt arrendepris på grund av varg

Forshaga (JJ) Hällekil jaktlag i Forshaga kommun vill att kommunen kraftig sänker arrendekostnaden. Trycket från varg har blivit för stort.

17 500 betalar jaktlaget i Hällekil varje år för att få jaga på Forshaga kommuns mark i Hällekil. För dyrt anser jägarna. Och bakgrunden är det hårda trycket från vargarna i området.

– Vi har i praktiken ingen älg kvar för jägarna att få fälla i vårt område. Vargen har tagit över jakten. Och vi vill nu att kommunen sänker avgiften. Vi föreslår att vi får betala för hur många älgar vi fäller istället, säger Hans Lindquist som är kassör i Hällekils viltområdesförening.

Jaktlaget, som jagar på drygt 1800 hektar, har  drygt 20 jägare. De har haft en tilldelning på tio älgar men i höstens jakt lyckades man fälla bara två älgar.

– Vi riskerar att tappa jägare, i synnerhet de unga. Det är få som vill betala 2.000 kronor och inte fått någon utdelning, säger Lindqvist till SVT.

Forshaga kommun vill i dagsläget inte kommentera viltvårdsområdets krav.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser