Jaktlag kräver sänkt arrendepris på grund av varg

Forshaga (JJ) Hällekil jaktlag i Forshaga kommun vill att kommunen kraftig sänker arrendekostnaden. Trycket från varg har blivit för stort.

17 500 betalar jaktlaget i Hällekil varje år för att få jaga på Forshaga kommuns mark i Hällekil. För dyrt anser jägarna. Och bakgrunden är det hårda trycket från vargarna i området.

– Vi har i praktiken ingen älg kvar för jägarna att få fälla i vårt område. Vargen har tagit över jakten. Och vi vill nu att kommunen sänker avgiften. Vi föreslår att vi får betala för hur många älgar vi fäller istället, säger Hans Lindquist som är kassör i Hällekils viltområdesförening.

Jaktlaget, som jagar på drygt 1800 hektar, har  drygt 20 jägare. De har haft en tilldelning på tio älgar men i höstens jakt lyckades man fälla bara två älgar.

– Vi riskerar att tappa jägare, i synnerhet de unga. Det är få som vill betala 2.000 kronor och inte fått någon utdelning, säger Lindqvist till SVT.

Forshaga kommun vill i dagsläget inte kommentera viltvårdsområdets krav.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Annonser