Jaktkvoten fylld i norska vargzonen

Norge (JJ) Nu är de 16 vargar som myndigheterna gav licens på i den norska vargzonen fällda. Men jägarna har hittat spår efter fler vargar i reviren.

Liksom i många svenska revir visar det sig att vargarna är fler än de sex som oftast tillåts i licensen. Nu kan det bli aktuellt med mer jakt i de båda reviren Osdal och Julussa.

– Utgångspunkten är att när kvoten är fylld, stoppas licensjakten. Om det befinner sig vargar i området efter att kvoten är fylld, kan det bli aktuellt att göra en ny värdering, säger statssekreterare Lars Lunde till Bondebladet.

”Papperssiffror”

En som trycker på för utökad jakt är Marit Arnstad, Senterpartiet.

– De borde få ta bort hela reviren när intentionen var att Julussa- och Osdalsflckarna skulle tas bort. Det ger en del stora diskussionsämnen när det i realiteten är långt fler vargar än regeringen och förvaltningen la till grund när de fattade beslut om jakt, säger Marit Arnstad till Bondebladet.

Hon tycker att forskare och myndigheter ska se över inventeringsregistren, eftersom kvoten i licensjakten ska bygga på ”reella siffror och inte papperssiffror”, som Arnstad utrycker det.

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser