Jaktkvoten fylld i norska vargzonen

Norge (JJ) Nu är de 16 vargar som myndigheterna gav licens på i den norska vargzonen fällda. Men jägarna har hittat spår efter fler vargar i reviren.

Liksom i många svenska revir visar det sig att vargarna är fler än de sex som oftast tillåts i licensen. Nu kan det bli aktuellt med mer jakt i de båda reviren Osdal och Julussa.

– Utgångspunkten är att när kvoten är fylld, stoppas licensjakten. Om det befinner sig vargar i området efter att kvoten är fylld, kan det bli aktuellt att göra en ny värdering, säger statssekreterare Lars Lunde till Bondebladet.

”Papperssiffror”

En som trycker på för utökad jakt är Marit Arnstad, Senterpartiet.

– De borde få ta bort hela reviren när intentionen var att Julussa- och Osdalsflckarna skulle tas bort. Det ger en del stora diskussionsämnen när det i realiteten är långt fler vargar än regeringen och förvaltningen la till grund när de fattade beslut om jakt, säger Marit Arnstad till Bondebladet.

Hon tycker att forskare och myndigheter ska se över inventeringsregistren, eftersom kvoten i licensjakten ska bygga på ”reella siffror och inte papperssiffror”, som Arnstad utrycker det.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser