Jakthundsklubbar bojkottar hundfoderföretag

Kungsbacka (JJ) Det välkända hundfoderföretaget Royal Canin vill inte längre sponsra jaktprov där vilt fälls. Ledande representanter för bland annat Svenska Pointerklubben och Svenska Vorstehklubben kritiserar nu öppet företaget som jaktmotståndare.

Stående fågelhundsklubbar reagerar kraftigt på Royal Canins beslut att inte sponsra jaktprov där vilt fälls. Foto: Per Jonson

Både bland stående fågelhundar och retrievers har jaktprov där fågel fälls. Hundklubbarna har också många gånger ett sponsoravtal med hundfodertillverkare. Nu har dock bland annat Svenska Pointerklubben beslutat sig för att bojkotta tillverkaren Royal Canin sedan det framkommit att de inte längre vill sponsra den typen av jaktprov.

– Vi tog beslutet nu i vår på ett styrelsemöte. Vi var hundra procent eniga, säger Kalle Stolt, fd ordförande för Svenska Pointerklubben.

Enligt Kalle Stolt finns det ingen anledning att gå till en direkt jaktfientlig hundfoderproducent om det finns andra som stödjer den svenska jakttraditionen och som också har ett bra foder.

Principfråga

– Det är i mångt och mycket en principfråga. Det är beklagligt att tillverkaren väljer att sluta sponsra laglig verksamhet. Jaktproven får aldrig bli en ren tävling. Deras ändamål är att främja avelsarbetet med att få fram fullgoda jakthundar och syftet med jakt är att fälla vilt. Att som företag inte våga stå upp för vår verksamhet är märkligt. Dessutom är avståndstagande populistiskt eftersom köttinnehållet i fodret kommer från vanliga slakterier där djur utsätts för mer lidande än de fåglar vi fäller på prov.

Även Svenska Vorstehklubbens ordförande Ingmar Tykesson tycker att Royal Canins agerande är konstigt och han tar bestämt av stånd från företaget.

– Jag förstår verkligen inte varför man inte kan stödja vår jaktprovsverksamhet fullt ut.

Policy styr

Att Royal Canin inte stödjer jaktprov där vilt fälls nämns som hastigast i en kort passus på hemsidan, under djurvälfärdspolicy. ” Vi kommer inte under några omständigheter överväga samarbete som innefattar sponsring av event, utställning eller aktivitet:

• Som avsiktligt förorsakar djur smärta, skada eller oro.
• Som stödjer en kost eller aktivitet som avsiktligt kommer att leda till att djur skadas.
• Där miljön för alla djur inte är lämplig för att främja djurens välbefinnande.”

Försöker kompromissa

Nina Cohn är kommunikationsdirektör på företaget och hänvisar i ett mejlsvar till Jaktjournalen att Royal Canin på grund av djurvälfärdspolicyn inte kan sponsra jaktprovstävlingar men att detta inte innebär att företaget är motståndare till jakt och att de gärna samarbetar med jägare så långt det är möjligt.

– Vi har full förståelse för att jaktprov är till stor nytta för avelsarbetet då det gäller jakthundar. Tack vare att vi kunnat visa på att jakt i norden är en del av vårt kulturarv, strängt reglerat och utövas på ett respektfullt sätt för att bevara vår fauna, har vi kunnat bibehålla sponsring av jaktklubbar och jaktevent där inte vilt fälls, skriver hon.

Enligt Nina Cohn har det förekommit sponsorevenemang där etiken haltat i andra delar av världen. Dessa har sedan spridit sig via sociala medier, vilket drabbat företaget negativt.

– Samma policy måste därför gälla i Norden även om det är högst osannolikt att något liknande skulle kunna ske här.

AKTUELLT

Så björntätt att byn nu ordnar björnsspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser