Jakthunden räddade husses liv

Gällivare (JJ) En jaktdagdag på fjället slutade i stor dramatik när jägaren Rickard Björklund bröt foten fyraårige vorstehn Tibbe räddade hans liv.

Det var en kylig septembermorgon i de norrbottniska fjällen som Rickard Björklund, affärsman med säte i Roslagen, gav sig ut på en tur med sin jaktkamrat och deras två hundar för att jaga ripa.

Tibbe, eller Råvatj Aragorn som han egentligen är döpt till, är en fyra år gammal vorsteh med rötterna i Arvidsjaur.

– Det var väldigt oländig terräng, hård blåst och snöblandat regn och precis uppe vid jokken så halkade jag och bröt foten – på tre ställen, berättar Björklund.

– Smärtan var ohygglig och foten pekade åt helt fel håll. I en timme försökte jag flytta mig därifrån och tog mig kanske trettio meter upp på en liten höjd. Tibbe var hela tiden väldigt orolig, nosade på min fot, slog på mig med tassen och förstod att något väldigt illa hade hänt.

Först ett par timmar senare återförenades de efter att jaktkompisen förstått att något var fel.

De båda bestämde att kompisen skulle ta båda hundarna med sig för att förenkla för fjällräddningen senare, och ta sig till en nödstuga.

Tibbe följde snällt med husses kamrat och den andra hunden i koppel. Men väl ute på sjön i den första båten kopplade kamraten loss båda hundarna för säkerhets skull – och Tibbe såg sin chans.

– Han hoppade i sjön, simmade in till land och kom sedan sättande mot mig, berättar Rickard Björklund.

– Han sträckte ut sig längs min kropp. Han förstod att jag behövde värme. Så där låg vi och kurade under jackan.

Tre timmar tog det, innan paret hörde det glädjande ljudet av rotorblad genom ovädret.

– Det var otroligt snabbt jobbat av dem, det hade ju lika gärna kunnat ta hela natten. Och vid det här laget var det fem minusgrader. Jag har aldrig upplevt en sådan situation.

Jaktturen slutade på Gällivare sjukhus vid midnatt, med operation dagen efter. Därefter en lång rehabilitering på kryckor hemma i Roslagen.

– Sedan dess har Tibbe punktmarkerat mig. Han verkar vilja finnas till hands nu när jag har svårt att gå och han blir väldigt upprörd om min fru försöker ta honom med sig och taxen när hon åker iväg. säger Rickard Björklund till Norrländska Socialdemokraten.

Han skriver själv om den dramatiska upplevelsen i ett brev till Tibbes uppfödare, och avslutar:

”Mitt starkaste minne från den här olycksaliga händelsen är min fantastiska hund som mer eller mindre räddade livet på mig. Tibbes beteende är verkligen värt att återge. Hundars förmåga att läsa oss människor är underskattad”.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser