Jakthunden räddade husses liv

Gällivare (JJ) En jaktdagdag på fjället slutade i stor dramatik när jägaren Rickard Björklund bröt foten fyraårige vorstehn Tibbe räddade hans liv.

Det var en kylig septembermorgon i de norrbottniska fjällen som Rickard Björklund, affärsman med säte i Roslagen, gav sig ut på en tur med sin jaktkamrat och deras två hundar för att jaga ripa.

Tibbe, eller Råvatj Aragorn som han egentligen är döpt till, är en fyra år gammal vorsteh med rötterna i Arvidsjaur.

– Det var väldigt oländig terräng, hård blåst och snöblandat regn och precis uppe vid jokken så halkade jag och bröt foten – på tre ställen, berättar Björklund.

– Smärtan var ohygglig och foten pekade åt helt fel håll. I en timme försökte jag flytta mig därifrån och tog mig kanske trettio meter upp på en liten höjd. Tibbe var hela tiden väldigt orolig, nosade på min fot, slog på mig med tassen och förstod att något väldigt illa hade hänt.

Först ett par timmar senare återförenades de efter att jaktkompisen förstått att något var fel.

De båda bestämde att kompisen skulle ta båda hundarna med sig för att förenkla för fjällräddningen senare, och ta sig till en nödstuga.

Tibbe följde snällt med husses kamrat och den andra hunden i koppel. Men väl ute på sjön i den första båten kopplade kamraten loss båda hundarna för säkerhets skull – och Tibbe såg sin chans.

– Han hoppade i sjön, simmade in till land och kom sedan sättande mot mig, berättar Rickard Björklund.

– Han sträckte ut sig längs min kropp. Han förstod att jag behövde värme. Så där låg vi och kurade under jackan.

Tre timmar tog det, innan paret hörde det glädjande ljudet av rotorblad genom ovädret.

– Det var otroligt snabbt jobbat av dem, det hade ju lika gärna kunnat ta hela natten. Och vid det här laget var det fem minusgrader. Jag har aldrig upplevt en sådan situation.

Jaktturen slutade på Gällivare sjukhus vid midnatt, med operation dagen efter. Därefter en lång rehabilitering på kryckor hemma i Roslagen.

– Sedan dess har Tibbe punktmarkerat mig. Han verkar vilja finnas till hands nu när jag har svårt att gå och han blir väldigt upprörd om min fru försöker ta honom med sig och taxen när hon åker iväg. säger Rickard Björklund till Norrländska Socialdemokraten.

Han skriver själv om den dramatiska upplevelsen i ett brev till Tibbes uppfödare, och avslutar:

”Mitt starkaste minne från den här olycksaliga händelsen är min fantastiska hund som mer eller mindre räddade livet på mig. Tibbes beteende är verkligen värt att återge. Hundars förmåga att läsa oss människor är underskattad”.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser