Jakthunden räddade husses liv

Gällivare (JJ) En jaktdagdag på fjället slutade i stor dramatik när jägaren Rickard Björklund bröt foten fyraårige vorstehn Tibbe räddade hans liv.

Det var en kylig septembermorgon i de norrbottniska fjällen som Rickard Björklund, affärsman med säte i Roslagen, gav sig ut på en tur med sin jaktkamrat och deras två hundar för att jaga ripa.

Tibbe, eller Råvatj Aragorn som han egentligen är döpt till, är en fyra år gammal vorsteh med rötterna i Arvidsjaur.

– Det var väldigt oländig terräng, hård blåst och snöblandat regn och precis uppe vid jokken så halkade jag och bröt foten – på tre ställen, berättar Björklund.

– Smärtan var ohygglig och foten pekade åt helt fel håll. I en timme försökte jag flytta mig därifrån och tog mig kanske trettio meter upp på en liten höjd. Tibbe var hela tiden väldigt orolig, nosade på min fot, slog på mig med tassen och förstod att något väldigt illa hade hänt.

Först ett par timmar senare återförenades de efter att jaktkompisen förstått att något var fel.

De båda bestämde att kompisen skulle ta båda hundarna med sig för att förenkla för fjällräddningen senare, och ta sig till en nödstuga.

Tibbe följde snällt med husses kamrat och den andra hunden i koppel. Men väl ute på sjön i den första båten kopplade kamraten loss båda hundarna för säkerhets skull – och Tibbe såg sin chans.

– Han hoppade i sjön, simmade in till land och kom sedan sättande mot mig, berättar Rickard Björklund.

– Han sträckte ut sig längs min kropp. Han förstod att jag behövde värme. Så där låg vi och kurade under jackan.

Tre timmar tog det, innan paret hörde det glädjande ljudet av rotorblad genom ovädret.

– Det var otroligt snabbt jobbat av dem, det hade ju lika gärna kunnat ta hela natten. Och vid det här laget var det fem minusgrader. Jag har aldrig upplevt en sådan situation.

Jaktturen slutade på Gällivare sjukhus vid midnatt, med operation dagen efter. Därefter en lång rehabilitering på kryckor hemma i Roslagen.

– Sedan dess har Tibbe punktmarkerat mig. Han verkar vilja finnas till hands nu när jag har svårt att gå och han blir väldigt upprörd om min fru försöker ta honom med sig och taxen när hon åker iväg. säger Rickard Björklund till Norrländska Socialdemokraten.

Han skriver själv om den dramatiska upplevelsen i ett brev till Tibbes uppfödare, och avslutar:

”Mitt starkaste minne från den här olycksaliga händelsen är min fantastiska hund som mer eller mindre räddade livet på mig. Tibbes beteende är verkligen värt att återge. Hundars förmåga att läsa oss människor är underskattad”.

0 kommentarer

AKTUELLT

Aggressivt djur attackerade Marita

Bollnäs (JJ) Marita Berggren råkade ut för ett sällsynt aggressivt djur som gick till full attack natten mot fredagen. - Den högg sig fast i benet och tog om och tog om bettet, berättar Marita Berggren.

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser